Ελλάδα

Κορωνοϊός θάνατοι: Αλματώδης η αύξηση τον Νοέμβριο – Ανησυχία για τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός θάνατοι: Αλματώδης η αύξηση τον Νοέμβριο – Ανησυχία για τις ΜΕΘ
Κορωνοϊός θάνατοι: Ραγδαία είναι η αύξηση των θανάτων στην χώρα μας, καθώς από 1 έως 8 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 159 νεκροί. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας σύμφωνα με τους επιδημιολόγους.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχει πάρει επικίνδυνη τροχιά με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και αλματώδη αύξηση των θανάτων. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους τα δύσκολα είναι μπροστά μας, τις επόμενες εβδομάδες, που θα δούμε ακόμα περισσότερα κρούσματα και ακόμα περισσότερους θανάτους. Το πλέον ανησυχητικό είναι το νούμερο των ΜΕΘ που πιέζεται αυξητικά, ενώ οι υγειονομικοί σε όλη την επικράτεια εκπέμπουν SOS τόσο για την επιδημία, όσο και για τις υπόλοιπες ανάγκες υγείας που παραγκωνίζονται.

Η αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας φαίνεται από τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή, άγγιξε τους 159. Τα δύο τελευταία 24ωρα έχασαν τη ζωή τους 69 άνθρωποι. Το Σάββατο 34 και την Κυριακή 35.

Πρόκειται για αριθμούς πρωτόγνωρους, που σοκάρουν, και καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξολοθρεύει ο ιός κατά το δεύτερο κύμα εξάπλωσής του, τους εξασθενημένους οργανισμούς, κυρίως των ηλικιωμένων ανθρώπων. Κοροναϊός: Η κατανομή των κρουσμάτων – 483 στη Θεσσαλονίκη, 396 στην Αττική και 125 στην Πέλλα

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 784 άνθρωποι και ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τις 56.698. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 39 χρόνια. Όμως τις τελευταίες μέρες, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι αυτά τα νούμερα που δεν είναι διαχειρίσιμα από το σύστημα Υγείας. Στις ΜΕθ την Κυριακή νοσηλεύονται 228 άνθρωποι με κοροναϊό. Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς.

Τους «διώχνουν» για να εκμεταλλευτούν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό για να βάλουν κρεβάτια COVID. Οι ειδικοί τρέμουν ότι το σύστημα Υγείας έχει εισέλθει σε μαύρη δίνη. Και ο αριθμός των νεκρών δεν θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη εξάλλου «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης». Κοροναϊός : Στα 1.914 τα νέα κρούσματα και 35 νεκροί – 228 οι διασωληνωμένοι

Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία». Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.

‘Ολο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.365 νέα κρούσματα και μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του Νοεμβρίου προστέθηκαν 10.556. Το «μαύρο» ρεκόρ με 34 καταγεγραμμένους θανάτους το Σάββατο και τα 2.556 νέα κρούσματα, προκαλούν τρόμο, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Μόνο το Σάββατο έγιναν 344 νέες εισαγωγές ασθενών.

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου ως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.

Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κοροναϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων

Η κ. Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον συνωστισμό που προκλήθηκε το διήμερο πριν το lockdown και σημείωσε πως τα αποτελέσματα από άποψης κρουσμάτων θα φανούν σε 15 μέρες.

Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε πως αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

«Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα πάντως σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να πάμε και πάλι σε άνοιγμα της αγοράς, η κ. Παγώνη απάντησε: «Εννοείται. Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε.

Την ίδια ώρα τρομάζει, το στοιχείο που παρέθεσε στην ίδια εκπομπή ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:

Σύμφωνα με τον καθηγητή ακόμη και αν με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των νοσοκομείων και τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε στη χώρα θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κοροναϊό, αφού από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε, εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν λήξει η καραντίνα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments