Ελλάδα

Το lockdown σκοτώνει περισσότερους από όσους σώζει

Το lockdown σκοτώνει περισσότερους από όσους σώζει
Τζον Ιωαννίδης: Ο καθηγητής του Στάνφορντ επιμένει ότι η επιλογή του lockdown είναι καταστροφική για την κοινωνία.

Ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορτν, Τζον Ιωαννίδης βρέθηκε στο ΚΡΗΤΗ TV και υποστήρηξε ότι το νέο lockdown θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την υγεία των πολιτών. Ο καθηγητής που από την αρχή της επιδημίας εξέφρασε μία διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη στην επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την θνησιμότητα του ιού, χαρακτήρισε το δεύτερο lockdown καταστροφικό.

Ο ίδιος φτάνει στο συμπέρασμα  ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, στρουθοκαμηλίζοντας σε ό, τι αφορά στο ισοζύγιο θετικών – αρνητικών συνεπειών από το νέο κλείσιμο της οικονομίας, την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη δυσχέρεια πρόσβασης των ευπαθών ομάδων στα νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος χαρακτήρισε «καταστρεπτική λύση όχι μόνο για την οικονομία, αλλά ακόμα και για την υγεία το lockdown», καθώς-όπως είπε- «σκοτώνει περισσότερες ζωές από ό, τι σώζει και αμφιβάλλω αν σώζει καν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι χώρες που έκαναν τα πιο σκληρά lockdown έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες… κάνει μεγαλύτερο κακό από ό, τι καλό για τη διάδοση του ιού». «Κοροιδεϋόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο, πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή», είναι η ξεκάθαρη θέση του για το νέο lockdown.

Σε ένα κατάλογο με το χρονικό ορίζοντα των επιπτώσεων του lockdown, εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόσημο θα είναι αρνητικό, σε βαθμό αυτοκαταστροφικό. Παραθέτει εννιά λόγους, με πρωταρχικό την πλημμελή αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που σε καταστάσεις lockdown στοιχίζει ζωές, απλώς και μόνο επειδή οι παθούντες φοβούνται και δεν προσέρχονται στο νοσοκομείο.

Οι λόγοι που το lockdown είναι καταστροφικό

Δεύτερος λόγος είναι η καθυστέρηση θεραπειών που σώζουν ζωές, όπως αυτές για τον καρκίνο και κάποιες προγραμματισμένες επεμβάσεις που ακυρώνονται, αφού, όπως λέει, το καθολικό βάρος που ρίχνει το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση του covid-19 έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει το 80% των χειρουργείων. «Σε συνθήκες lockdown η προληπτική θεραπεία πηγαίνει στις καλένδες. Πολλά ιατρεία κλείνουν, άλλα υπολειτουργούν και η πρωτοβάθμια υγεία, που χωλαίνει διαχρονικά, κάτω από συνθήκες πίεσης επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Έχουμε έναν ελέφαντα και βλέπουμε μόνο την ουρά του. Υπάρχει και ο υπόλοιπος ελέφαντας, ο οποίος μεταφράζεται σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας, σε πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

ÁÈÇÍÁ ÐÑÏÅÔÏÉÌÁÓÉÅÓ ÓÔÁ ÅÌÐÏÑÉÊÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁÔÁ

Από εκεί και πέρα, αναδεικνύει μια μελέτη, βάσει της οποίας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 50% των ανθρώπων που κλείστηκαν στα σπίτια τους εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης. Βάσει της ίδιας έρευνας ένα ποσοστό ανθρώπων ηλικίας 18-24 ετών παρουσίασε αυτοκτονικές διαθέσεις, ισχυρίζεται ο καθηγητής.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και πολλά τεστ

Τι προτείνει ο καθηγητής; Δεδομένου ότι, όπως λέει, το ποσοστό παγκόσμιας θνητότητας του ιού είναι αυτή τη στιγμή στο 0,20%, αλλά όταν πλήττει ένα γηροκομείο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 25%, το βασικό μέτρο θα πρέπει να είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πολλών καθημερινών τεστ, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε πως «έπρεπε να γίνουν μαζικά γρήγορα τεστ, όπως έκανε η Σλοβακία, που ήλεγξε το 60% του πληθυσμού της σε ένα Σαββατοκύριακο… Εγώ έλεγα περισσότερα τεστ από την πρώτη στιγμή…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments