Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Νέο σοκ με τους θανάτους από κορωνοϊό – Σκέψεις για πιο αυστηρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα κορωνοϊός: Νέο σοκ με τους θανάτους από κορωνοϊό – Σκέψεις για πιο αυστηρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη
Ελλάδα κορωνοϊός: Η κατάσταση παραμένει στο «κόκκινο», μια σχεδόν εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του lockdown σε όλη τη χώρα.

Σήμερα Τετάρτη (11 Νοεμβρίου) είναι η πέμπτη ημέρα του δεύτερου lockdown που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μια εβδομάδα περίπου, με ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Τα περιοριστικά μέτρα του νέου lockdown έχουν ανακοινωθεί και τηρούνται, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τους πολίτες ενώ δεν αναμένεται πριν τις 14 ημέρες για να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Όμως, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία στην κοινότητα, με τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να προκαλεί «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές Αρχές.

Τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ οι 22 ασθενείς που κατέληξαν τις τελευταίες ώρες αποτελoύν αριθμό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπολίτες μας που προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» με τα θύματα από τις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν άνω των 70 ετών ή έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Και πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 888, με το 1/4 εξ αυτών να έχει καταγραφεί τον μήνα Νοέμβριο!

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορωνοϊό μέχρι και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 15:00, ανακοινώθηκαν 2384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

Tα 4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα την ώρα που 263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, είχαμε – μέχρι και τη στιγμή της ανακοίνωσης- 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το σενάριο που «παίζει» για τη Θεσσαλονίκη

Νέα, πολύ πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη καθώς έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας, «μαχαίρι» στα SMS στο 13033 και κλείσιμο των σχολείων, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το news4health. Πιο αναλυτικά, κλείσιμο ακόμα και νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα μετά τις 21:00 και περιορισμό των μετακινήσεων μέσω SMS στο 13033 ανακοινώνει η κυβέρνηση το απόγευμα στην ενημέρωση που θα γίνει στις 18:00 για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊου.

Η εικόνα ανησυχεί τους ειδικούς και για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00 το βράδυ, όπως μεταδίδει το δελτίο ειδήσεων του Mega. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινητικότητας των πολιτών είναι τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο που ίσχυσαν τα μέτρα αφού μέσα σε 48 ώρες εστάλησαν 8.600.000 SMS! Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι στο πρώτο lockdown, εκείνο του Μαρτίου, ο μέσος όρος των μηνυμάτων που έστειλαν οι πολίτες στο 13033 ήταν περίπου 2.900.000 εκατομμύρια.

Έκκληση της κυβέρνησης για τήρηση των μέτρων και στήριξη από τους ειδικούς

Έκκληση να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στους γιατρούς που είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), σε δηλώσεις του, το πρωί, από τη συμπρωτεύουσα. «Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες. 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την άλλη, έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε το εξής: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments