Οικονομία

Μαύρη εργασία: Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων εν μέσω καραντίνας

Μαύρη εργασία: Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων εν μέσω καραντίνας
Μαύρη εργασία: Με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας αυξάνονται οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν μαύρη εργασία.

Δυστοπικό το περιβάλλον που διαμορφώνεται εν μέσω καραντίνας για τις εργασιακές σχέσεις με τις καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες να αυξάνονται. Το δεύτερο lockdown μετρά μόνο λίγες μέρες, αλλά οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για τις αναστολές της σύμβασης, που χρησιμοποιούνται ως παράθυρο για μαύρη εργασία. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που βγάζουν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους αναγκάζουν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή «μαύρης» εργασίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού.

«Στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ έχουμε ήδη δεχτεί, μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου, πάνω από 40 καταγγελίες εργαζόμενων, που μας καταγγέλλουν πως εργοδότες τους απασχολούν, εκδίδοντας ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή είναι εντελώς ανασφάλιστοι», τονίζει ο Γραμματέας Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, οι πρώτες καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από 4 κλάδους:

  • Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery
  • Call Center
  • Ταχυμεταφορές
  • Εταιρείες σεκιούριτι

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, επισημαίνει πως είναι προβληματική η ισχύς της χειρόγραφης βεβαίωσης τύπου Α’ από το https://forma.gov.gr για την μετακίνηση των εργαζομένων στην περίοδο της καραντίνας, ταυτόχρονα με τη βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Π.Σ. «Εργάνη» στο eservices.yeka.gr.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας με την οποία εφοδιάζουν τον εργαζόμενο:

Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α’ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος. Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους – Πρακτικά Ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές – Μαθητευόμενους από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

«Πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους», αναφέρει η Συνομοσπονδία και καλεί το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ «Εργάνη».

ΓΣΕΕ: Θα χαθούν 153.000 θέσεις εργασίας φέτος

«Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατεξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ)», εξηγεί η ΓΣΕΕ.

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικά στελέχη, η χειρόγραφη βεβαίωση, αν και πρέπει να είναι συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα του, καθώς παρέχεται με προσωπική του ευθύνη, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εργαζομένων που είναι σε αναστολή ή παντελώς ανασφάλιστοι, αλλά καλούνται από τον εργοδότη να εργαστούν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments