ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Παπαθανάσης
Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης

Νίκος Παπαθανάσης στο pagenews.gr: Το ποσοστό μη επιστρεπτέας προκαταβολής ενδέχεται να αλλάξει

Νίκος Παπαθανάσης στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται καθημερινά για να τηρηθούν τα μέτρα, απάντησε γιατί υπάρχει αυξημένη κίνηση σε σχέση με το πρώτο lockdown, είπε για το πώς θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας μετά την καραντίνα, ενώ άφησε περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Για τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας εν μέσω lockdown μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο Υπουργός είπε για τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά για να τηρηθούν τα μέτρα, απάντησε γιατί υπάρχει αυξημένη κίνηση σε σχέση με το πρώτο lockdown, εξήγησε πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μετά την καραντίνα, ενώ δήλωσε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, άφησε περιθώριο να αλλάξει το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, πάντα μέσα στον δημοσιονομικό χώρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Νίκος Παπαθανάσης στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν δόθηκε μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης σε σχέση με την πρώτη καραντίνα και γι’ αυτό παρατηρείται τόσο πολλή κίνηση:

«Οι υπηρεσίες, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω. Γίνονται δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. Δεν είναι μόνο η Αστυνομία, είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης που έτρεξε όλους τους ελέγχους στο πρώτο lockdown για το θέμα της αισχροκέρδειας με πολύ καλά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, οπότε δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι γίνονται. Τα ρεπορτάζ έδειξαν ότι οι συμπολίτες μας είχαν πειθαρχήσει για να πάνε στην εργασία τους. Αυτό είναι θετικό, θα έλεγα. Βεβαίως, είχαμε πολλές παραβάσεις εχθές και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν τους ελέγχους και μετά τις 9 η ώρα. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Όσο πιο καλά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε σε μια οικονομία που θα ξαναλειτουργήσει κανονικά και είναι πολύ σημαντικό για πολλούς συμπολίτες μας».

Για το τι άλλο λειτουργεί τώρα πέρα από μερικώς την εκπαίδευση σε σχέση με το πρώτο lockdown και ενδεχομένως δημιουργείται έτσι η κίνηση:

«Εκτός από αυτά που είπατε δεν έχουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που έχουμε τώρα λόγω εποχής, είναι οι ελιές. Έχουμε τη μετακίνηση των συμπολιτών μας, κάτι που είναι αναγκαίο αφού δεν μπορεί να περάσει το διάστημα αυτό διότι πρέπει να κάνουν τη συγκομιδή τους. Τα ίδια ισχύουν. Εκείνο που προφανώς συμβαίνει είναι ότι πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς. Αν λάβετε υπόψη πόσα είναι τα παιδιά που μετακινούνται καθημερινά, ιδιαίτερα το πρωί. Επίσης, με το lockdown οι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν περισσότερο το αυτοκίνητο παρά τα Μέσα Μεταφοράς. Αυτό είναι κάτι που θα ομαλοποιηθεί στην πορεία και θα δούμε μια κατάσταση όπως στο πρώτο lockdown. Δεν υπήρξε κεντρική αρτηρία σήμερα που δεν υπήρξε ο έλεγχος της Αστυνομίας και οι συμπολίτες μας είχαν συμμορφωθεί με τα μέτρα».

Για τις καταγγελίες όσον αφορά καφέ όπου συγκεντρώνονται παρέες των 5-10 ατόμων παρόλο που ισχύει μόνο το delivery και το take away:

«Αυτό το φαινόμενο το είχαμε και την πρώτη φορά. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τέτοιες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ειδοποιηθεί να κάνουν ελέγχους. Όπου υπάρχει συνωστισμός με ευθύνη του καταστηματάρχη. Και επειδή αντιλαμβάνεστε ότι ένας καταστηματάρχης δεν μπορεί να ελέγξει όλο το εξωτερικό μιας πλατείας, εκεί στην πλατεία αναλαμβάνει η Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης. Κάνουμε και εμείς χιλιάδες ελέγχους καθημερινά με πολύ καλά αποτελέσματα. Όλη η ουσία του θέματος, δεν είναι η επιβολή προστίμων. Είναι ότι όλες και όλοι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία, όπως κάναμε τον Μάιο».

Για το «κορωνο-πάρτι» στη Συγγρού και για το αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν και άλλα τέτοια πάρτι που να μην μπορεί να τα εντοπίσει η Αστυνομία:

«Εκτός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργεί και το 1520. Πολλές περιπτώσεις ήρθαν στην προσοχή γιατί κάποιοι συμπολίτες μας ενημέρωσαν το 1520, επειδή καταγράφει και τις καταγγελίες. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περιπτώσεις που συμπολίτες μας καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις. Στο πρώτο lockdown είχαμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, παράνομης λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων και επιβλήθησαν τα πρόστιμα. Όπως είδατε υπήρξε η σύλληψη της υπεύθυνης και τα πρόστιμα σε όλους τους συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πάρτι».

Για το πώς θα είναι η περίοδος από την άρση του lockdown και μετά που είναι κοντά στα Χριστούγεννα:

«Αυτό είναι κάτι που έχει ξαναγίνει στο προηγούμενο lockdown, σταδιακό ήταν το άνοιγμα της αγοράς. Ακριβώς, για να δίνει τον χρόνο στους ειδικούς επιστήμονες για να μετρώνται τα αποτελέσματα της κάθε πράξης. Έχουμε και άλλα εργαλεία και άλλα μέτρα, από ό, τι είχαμε τον Μάιο. Έχουμε και άλλη γνώση από όση είχαμε τον Μάιο. Μπορούμε, λοιπόν, να ανοίξουμε με διαφορετικό τρόπο την αγορά και σίγουρα θα είναι πιο γρήγορα τα βήματα που θα γίνουν για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα. Όμως, για να συμβεί αυτό, όλες και όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούμε σωστά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέλος Νομεβρίου τα κρούσματα θα έχουν πέσει σε χαμηλό αριθμό και έτσι να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Είμαστε πολύ μακριά ακόμη γι’ αυτό κάθε μέρα μετράει».

Για το αν μπορεί να υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης, ειδικά στην εστίαση:

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε την οικονομία. Η χώρα μας κράτησε δυνάμεις για να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία. Άλλωστε, αυτό εισέπραξαν και οι αγορές γι’ αυτό δείχνουν την εμπιστοσύνη τους με τα χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα. Είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε εντός του δημοσιονομικού μας χώρου. Ολοκληρώθηκε η 3η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα αποτελέσματά της ήταν πολύ θετικά, άλλωστε η αγορά όλο αυτό το σύστημα το έχει υποδεχθεί θετικά. Έρχονται και η τέταρτη και η πέμπτη. Επειδή λοιπόν απέχουμε από την πέμπτη και επειδή είπαμε ότι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία, ας τρέξει τώρα η τέταρτη όπου θα έχουμε την καταβολή των χρημάτων εντός του Δεκεμβρίου. Θα ξεκινήσει και η πέμπτη και με όλη τη δυνατότητα που έχουμε εντός δημοσιονομικού χώρου, θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στηρίζει τις επιχειρήσεις. Δεν θέλει κανείς να κλείσει καμία επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κατάφερε να είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων. Γιατί συνέβη αυτό, διότι όλα τα μέτρα εστράφησαν, παρά τα όσα έλεγε η αντιπολίτευση, για να θωρακίσουν τις θέσεις εργασίας».

Για το αν μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής:

«Είδατε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, πόσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί. Μπορεί να μην είναι μόνο αυτό, μπορεί να υπάρχουν και άλλα μέτρα στήριξης. Επομένως, ας τρέξουμε τώρα την τέταρτη, η πέμπτη έρχεται, σαφώς οι αλγόριθμοι αλλάζουν στην πορεία γιατί ο αλγόριθμος είναι που δίνει και ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν μέσα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία. Βλεπεπτε, έχουν αρνητικά επιτόκια στα διετή και τριετή ομόλογα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια».