Πολιτική

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση μετά το τριπλό σημερινό θλιβερό ρεκόρ

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση μετά το τριπλό σημερινό θλιβερό ρεκόρ
Κορωνοϊός νέα μέτρα: Το τριπλό θλιβερό σημερινό ρεκόρ σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης νέα σκληρότερα μέτρα.

Τα 3316 κρούσματα, οι 50 νεκροί και οι 310 διασωληνωμένοι εκτός από αρνητικά ρεκόρ είναι ο σοκαριστικός απολογισμός της σημερινής μέρας που αναγκάζει την κυβέρνηση να σκέφτεται νέα σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο. Δηλαδή με κλειστά όλα τα σχολεία, κάτι που ήδη άφησαν ανοιχτό τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Υγείας σε αποψινές δηλώσεις τους, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, με κλείσιμο των συνόρων και μειώση των μετακινήσεων ακόμη παραπάνω, με περιορισμο των κωδικών που στέλνουμε στο 13033.

Το δεύτερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όλα τα παραπάνω μέτρα να ισχύσουν για τη Θεσσαλονίκη, η οποία «βράζει» κυριολεκτικά από τον κορωνοϊό. Αυτό που ανησυχεί, μάλιστα, τους ειδικούς είναι ότι ενώ στη Θεσσαλονίκη το lockdown ισχύει εδώ και 12 ημέρες, τα κρούσματα δεν μειώνονται.

Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα εφαρμοστεί με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο επόμενο σενάριο θα κλείσουν όλα για 15 μέρες.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή έκανε λόγο για την στρατηγική «ακορντεόν» και, μάλιστα, κάλεσε όποιον διαφωνεί να φέρει αντιπροτάσεις. Τι σημαίνει η στρατηγική «ακορντεόν»; Άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και εν όψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τα μεγάλα νούμερα στα κρούσματα θα διατηρηθούν

Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα θα διατηρηθούν και κατά τις επόμενες ημέρες σε υψηλά επίπεδα προχώρησε η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. «Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα» σημείωσε η κυρία και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης (στο Mega) για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις επόμενες ημέρες, η κυρία Κοτανίδου είπε: «Τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι». «Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κλινών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε. «Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», πρόσθεσε. Σχετικά με την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο πιστά θα τηρηθούν τα μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments