Ελλάδα

Το σκίτσο του Αρκά για την Παρασκευή και 13 του 2020 είναι το καλύτερο από όλα

Το σκίτσο του Αρκά για την Παρασκευή και 13 του 2020 είναι το καλύτερο από όλα
Παρασκευή και 13: Με ένα πετυχημένο σκίτσο, ο Αρκάς σχολιάζει τη γρουσούζικη, κατά πολλούς, ημέρα.

Σήμερα έχουμε και Παρασκευή και 13 και είμαστε στο 2020. Έτσι, με τον δικό του τρόπο ο αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς σχολιάζει αυτή τη… δύσκολη ημέρα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά.

Η ανάρτησή του έγινε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από όπου επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς του φίλους, σχολιάζοντας με τον μοναδικό του τρόπο την επικαιρότητα. Η Παρασκευή λοιπόν, του Αρκά εύχεται καλημέρα και φοράει στον λαιμό της ένα μάτι που… βγάζει μάτι!

Ακολουθεί η ανάρτηση του Αρκά για την Παρασκευή και 13 το 2020:

Γιατί θεωρείται πως η Παρασκευή και 13 είναι γρουσούζικη ημέρα;

Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: στην Ελλάδα και την Ισπανία, για παράδειγμα, τον ρόλο αυτό έχει η «Τρίτη και 13».

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).

Στην Πληροφορική υπάρχει επίσης και ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία «Παρασκευή και 13» έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας: Ότι ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή και ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά την ημέρα της Παρασκευής.

Και αξίζει να αναφέρουμε πως  υπήρχε η πεποίθηση ότι η η όλη σκέψη για την Παρασκευή και 13 σχετίζεται με το μήλο και προέρχεται από την ομοιότητα της λατινικής λέξεις «malus» που σημαίνει κακό και «malum» που μεταφράζεται ως μήλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments