Οικονομία

Εφάπαξ βοήθημα: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Σε ποιους θα δοθεί

Εφάπαξ βοήθημα: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Σε ποιους θα δοθεί
Εφάπαξ βοήθημα: Δεν αποκλείεται στο επίδομα να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως δικαιούχοι αλλά και απασχολούμενοι στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Την οικονομική στήριξη των πολιτών που έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σχεδιάζει η κυβέρνηση με εφάπαξ βοήθημα. Στο επίδομα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως δικαιούχοι και συγκεκριμένα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά. Επίσης, ίσως υπάρξει ενίσχυση εργαζομένων σε κλάδους που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από το νέο lockdown, όπως για παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων που έχουν μείνει εκτός έκτακτης υποστήριξης.

Στα σενάρια για την οικονομική ενίσχυση των αδύναμων τα Χριστούγεννα μπορεί να ενταχθούν και όσοι ήταν εκτός αγοράς εργασίας πριν καν ξεσπάσει η πανδημία και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλεψη για την επιδότησή τους. Στην ίδια βάση, το εφάπαξ βοήθημα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, δεν θα κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν.4512/2018.

Οι κοινωνικές ομάδες που θα ενταχθούν, όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, είναι ακόμα υπό εξέταση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία.

Χτες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στο έκτακτο πακέτο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αναστολή πλειστηριασμών, η  οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών και το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτημα που έθιξε σήμερα στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
  • Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει τέτοια στήριξη με ορίζοντα τα Χριστούγεννα, δηλαδή ένα έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» στα αδύναμα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
  • Παράλληλα, θα τρέξει πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε από τους 40.000 που έχουν διατεθεί σήμερα, να φτάσουν το Φεβρουάριο του 2021 τους 90.000. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει παιδί που να ζητά πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην την έχει, γιατί τότε δημιουργούνται ανισότητες» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
  • Στη δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments