ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Παπαϊωάννου
Πρύτανης ΑΠΘ

Νίκος Παπαϊωάννου στο pagenews.gr: Το lockdown στη Θεσσαλονίκη δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου

Νίκος Παπαϊωάννου στο pagenews.gr: Ο πρύτανης του ΑΠΘ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία είναι η Θεσσαλονίκη, εξήγησε πώς γίνονται οι έρευνες σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης και τόνισε ότι η καραντίνα δεν θα τελειώσει στο τέλος του μήνα, αλλά θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος.

Η Θεσσαλονίκη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι στο «κόκκινο» λόγω του κορωνοϊού. Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη επιβεβαιώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Εξήγησε πώς γίνονται οι έρευνες του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης, τόνισε ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα από το lockdown, αλλά επισήμανε ότι δεν πρόκειται να λήξει η καραντίνα στο τέλος του Νοεμβρίου.

Δήλωσε ότι πρέπει οι πολίτες πρέπει να είναι θετικοί αφού αν ακολουθήσουν τα μέτρα μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Τέλος, υποστήριξε ότι πάνω από όλα η χαλαρότητα ήταν αυτή που έφταιξε και από εκεί που η Θεσσαλονίκη ήταν το success story, μπήκε σε σκληρό lockdown. Διαβάστε τι δήλωσε ο Νίκος Παπαϊωάννου στον Δημήτρη Τάκη:

Για την κατάσταση που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με βάση και τις ρυθμίσεις του Αριστοτελείου:

«Έχουμε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης σε υγειονομικό επίπεδο, το σύστημα αρχίζει και ασφυκτιά. Είναι η κατάσταση από δύσκολη έως δραματική. Όχι μόνο γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί έτσι εκφέρεται και από όλους τους συναδέλφους, από όλους τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Θέλω εκφράζοντας τον εαυτό μου ως απλό πολίτη, αλλά και από τη θέση του Πρυτάνεως του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας να ευχαριστήσω, γιατί το να δώσω τα συγχαρητήρια είναι λίγο, ως άνθρωπος και ως επιστήμονας όλο το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων για τη σκληρή αυτή μάχη.

Πάμε στο δεύτερο κομμάτι. Όντως, υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την οποία έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους επιστήμονες της ΕΥΑΘ από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου και τρεις φορές την εβδομάδα μετράμε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε δεν είναι μία ποσοτική μέθοδος, αλλά είναι μια μέθοδος η οποία εξορθολογίζει. Τι σημαίνει αυτό; Άλλη είναι η συγκέντρωση των λυμάτων σήμερα που είναι μια ξηρή ημέρα και άλλη είναι η συγκέντρωση αν μια ή δύο μέρες πριν έχει προηγηθεί ένας κατακλυσμός. Μετράμε και με βάση τους περιβαντολλογικούς παράγοντες. Όντως, όλ τον Οκτώβριο βλέπαμε μια εκθετική αύξηση, μια αύξηση στο δεκαπλάσιο κάθε 15 μέρες. Εκείνο που είδαμε στις μετρήσεις της Δευτέρας και ειδικά της Τετάρτης, προχθές, είδαμε ότι έχει σταματήσει η εκθετική αύξηση και αυτό σημαίνει ότι άμεσα, πιθανώς και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, να αρχίσει να οριζοντιώνεται. Να μην υπάρχει εκθετική αύξηση».

Για το αν αυτό σημαίνει ότι το lockdown αρχίζει και έχει τα πρώτα του αποτελέσματα:

«Αρχίζει και έχει τα πρώτα του αποτελέσματα. Όμως, είναι σαφές και στο σημείο αυτό θέλω να προσυπογράψω τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του κ. Εξαδάκτυλου, ο οποίος προτείνει, γνωρίζοντας εκ των έσω την υγειονομική κατάσταση που περιγράψαμε στην αρχή, ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Για ένα διάστημα 10-15 ημερών να είναι ακόμα πιο σκληρά έτσι ώστε να αναχαιτίσουμε πλήρως από τώρα την όλη διαδικασία και να μπορεί να ανασάνει το σύστημα».

Για το πόσος καιρός εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για την άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη:

«Η χαλάρωση ή ανάκληση του lockdown δεν είναι κάτι που θα το πω εγώ διότι για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου λαμβάνονται υπόψη πολλές άλλες παράμετροι. Όμως, επιστημονικά με βάση αυτά τα οποία βλέπουμε, θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας και την αρχή της μεθεπόμενης θα αρχίσει, αν ακολουθηθεί αυτή η πορεία, να φαίνεται και μία αρχική μείωση, η οποία με βάση πώς εμείς ως πολίτες, θα κάνουμε πράξη όλα αυτά που αναφέρουν τα μέτρα θα έρθει».

Στη συνέχεια σε διευκρινιστική ερώτηση του Δημήτρη Τάκη με βάση τα παραπάνω ότι δεν φαίνεται ότι μπορεί να αρθεί το lockdown για τη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου, ο Πρύτανης απάντησε: «Έτσι φαίνεται σήμερα, σωστά». ‘Επειτα ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε ότι για να πει πότε θα μπορεί να αρθεί το lockdown, θα πρέπει να δει τον ρυθμό μείωσης. «Τότε θα μπορούμε να εκφραστούμε με σιγουριά πάνω στη χρονική διάρκεια (σ.σ. του lockdown).

Για το ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων:

«Το ιδανικό για τη Θεσσαλονίκη θα ήταν να βρισκόμασταν στη 12η Οκτωβρίου. 10 με 20 κρούσματα την ημέρα. Δεν είναι δύσκολο να το πετύχουμε όταν 5 και 12 Οκτωβρίου ήμασταν το success story και στις 20 και 27 Οκτωβρίου ήμασταν το ακριβώς αντίθετο, τι ήταν 15 με 20 μέρες. Οι δυανότητές μας είναι τέτοιες που θα το “χτίσουμε” γρήγορα. Ας είμαστε θετικοί».

Για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός:

«Το καμπανάκι αρχίσαμε να το χτυπάμε γύρω στις 20 Οκτωβρίου. Είναι προς τιμή του πρωθυπουργού που είπε ότι θα μπορούσαμε λίγο νωρίτερα να δούμε τα μέτρα, όμως εκείνο που εμένα ως επιστήμονα με χαροποιεί είναι ότι η πολιτική ηγεσία στη χώρα μας ακούει πλέον τους επιστήμονες. Και με βάση τις προτάσεις τους προχωράει και επιβάλλει τα όποια μέτρα».

Για το τι συνέβαλε περισσότερο για να υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων:

«Η κορωνίδα όλων ήταν η χαλαρότητα. Και οι συναθροίσεις και όποιος άλλος παράγοντας σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση».

Στη συνέχεια ο Πρύτανης εξήγησε πώς οι νεαρότεροι ασθενείς εκπέμπουν πολύ περισσότερο ιικό φορτίο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, μεταδίδοντας πιο εύκολα τον κορωνοϊό, ενώ σημείωσε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος από τον ιό.