Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου – «Στενάζουν» οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου – «Στενάζουν» οι ΜΕΘ
Κορωνοϊός Ελλάδα: «Μαύρη» Παρασκευή με ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Πιεσμένη η Βόρεια Ελλάδα.

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας με τους νοσηλευομένους διαρκώς να αυξάνονται. Την μεγαλύτερη πίεση την δέχονται τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας που προσπαθούν να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών. Ακολουθεί η Αττική που παρουσιάζει επίσης μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν χθες βράδυ 3.023 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 με βάση την τελική καταγραφή.

Χθες,  επίσης καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, με διαφορά από εκείνον άλλων «μαύρων» ημερών. Για την ακρίβεια δηλώθηκαν 545 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό, με τις 200 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τις περίπου 120 στην Αττική.

Οι 2.405 βρίσκονταν σε απλές κλινικές και οι 618 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και άλλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου.

Σύμφωνα με αυτό παραχωρούν κλίνες των κλινικών και τμημάτων τους για τις ανάγκες της επιδημίας, ενώ οι ανάγκες των ασθενών με άλλες παθήσεις πλην Covid-19 καλύπτονται με τη στήριξη των ιδιωτικών κλινικών που είτε διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ είτε συνεπικουρούν τα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία τους.

Στην Αττική νοσηλεύονταν περίπου 650 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 117 σε ειδικές Μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, όταν ανακοινώθηκαν τα 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 336. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα ως το βράδυ της Πέμπτης, οι διασωληνωμένοι ήταν 364. Στις δε Εντατικές οι νοσηλευόμενοι άγγιζαν τους 400.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.

Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ημερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει τους 1.000.

Μόλις 7% κενές κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Η πίεση που δέχεται πλέον το ΕΣΥ είναι τεράστια. Όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται «στην καρδιά» της επιδημίας, ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορωνοϊό. Σημειωτέον, ότι στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Θεσσαλονίκης συνυπολογίζονται και εκείνες των νοσοκομείων Κατερίνης, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Πανελλαδικά χθες ήταν κενό το 27% των διαθέσιμων για Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη, καθώς ήταν κενές 66 κλίνες (ποσοστό 32%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments