Οικονομία

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 1000 ευρώ – Αυτά είναι τα κριτήρια

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 1000 ευρώ – Αυτά είναι τα κριτήρια
Επίδομα Χριστουγέννων: Σε όσους δεν θα λάβουν άλλη ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα. Δείτε τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται έκτακτο επίδομα του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ, και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποιος να το πάρει παρουσίασε ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή  «MEGA Σαββατοκύριακο».

Δικαιούχοι θα είναι οι συμπολίτες από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, περί τους 300.000 αναμένεται να λάβουν το βοήθημα αυτό, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι να φθάσουν τους 350.000. Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι έως 1000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου, ακόμα και εντός της ημέρας μπορεί να «κλειδώσουν» τα κριτήρια χορήγησης του βοηθήματος.

Για να λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά τους να είναι:

  • Για έναν άγαμο έως 2.400 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά έως 3.600 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα παιδί έως 4.200 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με δύο παιδιά έως 4.800 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με τρία παιδιά έως 5.400 ευρώ
  • Για ένα παντρεμένο ζευγάρι με 4 παιδιά έως 6.000
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του βοηθήματος.

Τι λένε οι ειδικοί

Σχολιάζοντας το σχέδιο για το έκτακτο βοήθημα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο αριθμός των ατόμων που θα λάβει το επίδομα. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε την ανάγκη να μην προσμετρηθούν τα επιδόματα ή τα τεκμήρια των ευάλωτων ομάδων.

Την ίδια στιγμή αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με το φετινό Δώρο των Χριστουγέννων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του ποσού των 534 ευρώ για όσους έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής – συνεργασίας. Ωστόσο, για την ώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, σε αναστολή. Αν η εξέλιξη είναι θετική, η καταβολή ολόκληρου του Δώρου θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το Δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο.

Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το Δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments