Οικονομία

Κυριαρχεί ο φόβος για την οικονομία

Κυριαρχεί ο φόβος για την οικονομία
Το άγχος για το αύριο σε προσωπικό και κυρίως οικονομικό επίπεδο φαίνεται να κυριαρχεί έναντι του φόβου για τον κορωνοϊό, σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από τις κλήσεις που έχει δεχθεί έως σήμερα η πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 για τις επιπτώσεις της COVID-19, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ, Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής και του υπουργείου Υγείας και υλοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας.

Η γραμμή δέχθηκε από τις αρχές Απριλίου έως την 5η Νοεμβρίου συνολικά 64.162 κλήσεις. Από την ανάλυση των κλήσεων προκύπτει ότι στην αρχική περίοδο της πανδημίας κυριαρχούσε στα αιτήματα ο φόβος: σε ποσοστό 90% ο φόβος για τον ιό, 85,7% ο φόβος για την καραντίνα, και σε ποσοστό 44,5% για την οικονομία. Το 58,2% όσων καλούσαν εξέφραζε λύπη, το 43% αιφνιδιασμό και το 42,8% θυμό.

Τα ποσοστά του φόβου είχαν φθίνουσα πορεία την περίοδο μετά το πρώτο κύμα και από το καλοκαίρι και μετά κυριαρχούν πλέον τα αρνητικά αισθήματα για την οικονομία, την ανεργία και για το αύριο. Η γραμμή σήμερα κυρίως απαντά σε κλήσεις που εκφράζουν άγχος για το αύριο σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο (60%), φόβο για τον κορωνοϊό (48%) και αίσθημα απομόνωσης (42%). Αυξανόμενος είναι ο θυμός και εκφράζεται λύπη για τους αυξανόμενους θανάτους.

Υφεση 3,1% στο δ΄ τρίμηνο «βλέπει» η Oxford Economics

Υφεση 3,1% κατά το δ΄ τρίμηνο του έτους «βλέπει» για την Ελλάδα η Oxford Economics, μετά και την επιβολή του δεύτερου lockdown στη χώρα πριν από μόλις μία εβδομάδα, εκτιμώντας ωστόσο πως στο σύνολο του 2020 η ύφεση θα κινηθεί στο 8,2% χάρη στο ισχυρό ριμπάουντ της τάξεως του 9,3% που υπολογίζει πως έχει σημειώσει η οικονομική δραστηριότητα στο γ΄ τρίμηνο. Οσον αφορά το 2021, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,5% έναντι 7% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, λόγω της ύφεσης με «διπλό πάτο» που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία φέτος.

Η σημερινή απότομη και βαθύτατη ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πολύ διαφορετική από κρίσεις του παρελθόντος και εγείρει νέες προκλήσεις για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξήγησε στο CNBC ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με κρίσεις του παρελθόντος.

Η σημερινή κατάσταση έχει πλήξει πρωτίστως τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος ύστερα από μία ανάσα το καλοκαίρι, έχει μπει και πάλι στον πάγο με εστιατόρια, μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και άλλους χώρους αναψυχής σε πολλές χώρες να έχουν κλείσει. Κανείς μάλιστα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα μπει φρένο στην επέλαση της Covid-19, πότε θα επιστρέψει ο κλάδος σε μία κανονικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments