Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/11: Στα 2198 τα νέα κρούσματα – 59 θάνατοι σε μια ημέρα

Κρούσματα σήμερα 16/11: Στα  2198 τα νέα κρούσματα – 59 θάνατοι σε μια ημέρα
Κρούσματα σήμερα 16/11: Στα 2198 έφτασαν τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο με 59 θανάτους

Ακόμα 2198 μολύνσεις σε μία μέρα με 59 ακόμα θανάτους. Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 400 δοκιμάζοντας τις αντοχές του ΕΣΥ. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω infographic, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 76.403, ενώ ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι στους 1165.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανησυχία για τις ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας

Την ίδια στιγμή το βασικό σημείο ανησυχίας είναι η κατάσταση του συστήματος υγείας και αν θα μπορέσει να αντέξει τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων και διασωληνωμένων. Κραυγή αγωνίας έρχεται από πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά με το κυριότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Θεσσαλονίκη. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου που δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό οι διευθυντές των κλινικών, ζητούν σήμερα να ανακοινωθεί ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλεύσει άλλα περιστατικά.

Όπως αναφέρουν οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις και οι απλές κλίνες θα γεμίσουν στην σημερινή εφημερία. Ακόμα ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και επαναλειτουργία του Λοιμοδών και του Παναγία, των δύο νοσοκομείων που είχαν κλείσει το 2013.

Ακόμα ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι να προστατευτεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Ιδίως στην Θεσσαλονίκη που έχει και το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο η διασπορά στους υγειονομικούς είναι μεγάλη. Οι ενώσεις Γιατρών πανελλαδικά αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ ζητούν την πραγματοποίηση περισσότερων τεστ στους υγειονομικούς προκειμένου οι μαχητές της πρώτης γραμμής να μπορούν να παραμείνουν στην θέση τους.

Το ευχάριστο νέο της ημέρας είναι η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Moderna που φτάνει σύμφωνα με τους ερευνητές στο 95%. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε τα νέα ως ενθαρρυντικά.

Όπως αναφέρει, στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση», εξηγεί.

Όπως υπογράμμισε, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, εξήγησε πως όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Οι παρενέργειες

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη. svg%3E

Στη συνέχεια αναφέρει στις διαφορές με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Συγκεκριμένα, λέει πως ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις – οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.

Τέλος, ολοκληρώνει την ανάρτησή του υπενθυμίζοντας πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κοροναϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments