Ελλάδα

Moderna εμβόλιο Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά τα νέα αναφέρει ο καθηγητής

Moderna εμβόλιο Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά τα νέα αναφέρει ο καθηγητής
Moderna εμβόλιο Μόσιαλος: Με ανάρτησή του ο καθηγητής σχολιάζει ότι είναι ενθαρρυντικά τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και το συγκρίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

Τα νεότερα από το μέτωπο του εμβολίου δίνουν ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για τον μαζικό εμβολιασμό χρειαζόμαστε ακόμα αρκετό χρόνο. Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, που σύμφωνα με τους ερευνητές φτάνει στο 95% σχολιάζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει τα νέα σημαντικά και ενθαρρυντικά.

Όπως αναφέρει, στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με μια ομάδα να έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου και η άλλη ομάδα να έχει λάβει ένα εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διαγνωστούν θετικοί μετά από τεστ για να θεωρηθούν «επιβεβαιωμένη περίπτωση», εξηγεί.

Όπως υπογράμμισε, μόνο πέντε περιπτώσεις μεταξύ αυτών που έλαβαν το εμβόλιο νόσησαν ενώ τα άλλα 90 από τα περιστατικά Covid-19 εμφανίστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στους οποίους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, εξήγησε πως όταν ανέλυσαν τις 11 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όλες είχαν συμβεί μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Οι παρενέργειες

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δεν εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. Οι κύριες παρενέργειες ήταν μικρής διάρκειας και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης κατά την πρώτη δόση και πονοκέφαλο, κόπωση και πόνο στους μύες μετά τη δεύτερη.

Στη συνέχεια αναφέρει στις διαφορές με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Συγκεκριμένα, λέει πως ενώ το εμβόλιο Pfizer / BioNTech πρέπει να φυλάσσεται στους -80C, μια απαίτηση που συνεπάγεται σοβαρές υλικοτεχνικές προκλήσεις – οι ερευνητές λένε ότι η σύνθεση του εμβολίου Moderna επιτρέπει τη φύλαξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 2C και 8C για 30 ημέρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο, το οποίο είναι σημαντικό όφελος όταν πρόκειται για τη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.

Τέλος, ολοκληρώνει την ανάρτησή του υπενθυμίζοντας πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το εμβόλιο εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν με τον κοροναϊό και να το μεταδώσουν ή αν απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments