Ελλάδα

Σύψας για lockdown: «Ακόμα και αν ανοίξουμε θα κλείσουμε ξανά σε μία ή δύο εβδομάδες»

Σύψας για lockdown: «Ακόμα και αν ανοίξουμε θα κλείσουμε ξανά σε μία ή δύο εβδομάδες»
Σύψας για lockdown: «Ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και στο πως εξελίσσεται το δεύτερο κύμα στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των κυλιόμενων lockdown. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν, δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο κ. Σύψας.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε. “Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν” τόνισε και εκτίμησε ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. “Ο Μάρτιος έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία. Ακόμη και αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη” υπογράμμισε.

“Όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα” κατέληξε ο καθηγητής.

Οκτώ στις δέκα ΜΕΘ είναι κατειλημμένες:

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι 8 στις 10 κλίνες σε ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι δραματική, καθώς μόλις 10 κλίνες έχουν μείνει ελεύθερες. Γιατροί μάλιστα αναφέρουν πως τα νοσοκομεία που εφημερεύουν δεν έχουν κλίνες για να φιλοξενήσουν ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ειδικοί, στις ΜΕΘ παρατηρείται μία αύξηση των διασωληνωμένων, η οποία έχει φέρει και μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα 64 χρόνια. Γιατροί μάλιστα αναφέρουν πως βλέπουν όλο και πιο συχνά νεότερους να μπαίνουν σε ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments