ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ανδρέας Λοβέρδος
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής ΚΙΝΑΛ

Ανδρέας Λοβέρδος στο pagenews.gr: Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει όλα όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο

Ανδρέας Λοβέρδος στο pagenews.gr: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη μετά τις πρωινές, πρώτες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Σημείωσε ότι οι απαγορεύσεις είναι συνταγματικές λόγω κορωνοϊού, αλλά επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να είχε σηκώσει το γάντι που του πέταξαν Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά τις πρωινές, πρώτες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι είναι συνταγματικές οι απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού, αλλά τόνισε ότι ήταν παράλογο αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες με την κατάσταση να εκτρέπεται.

Σημείωσε ότι η Φώφη Γεννηματά είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο από την περασμένη Πέμπτη, ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να είχε σηκώσει το γάντι που του πέταξαν Γιάνης Βαρουφάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν πριν τα επεισόδια σε Πανεπιστημίου και Σταδίου). Διαβάστε τι δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν ήταν υπερβολική η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών για το Πολυτεχνείο και τις προσεκτικές εκδηλώσεις μνήμης από τα κόμματα:

«Απολύτως ναι. Ήταν έξω απο τη λογική αυτό που έγινε. Ξεκίνησε από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Συνεχίστηκε επί τόσες μέρες για να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις των κομμάτων χωρίς να έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα το οποίο υπαινισσόταν ο διάλογος. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό. Όταν αποκαλύπτεται ότι πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μισή ώρα, αν κάνετε τη διαίρεση θα δείτε ότι μας συμβαίνει κάτι τραγικό. Αν συζητάμε αν είναι συνταγματική μια απαγόρευση, είναι. Διότι από τον Μάρτιο ζούμε όλο απαγορεύσεις. Έσπευσαν τότε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Μανιτάκης, έκαναν διαδικτυακά συνέδρια για το θέμα αυτό. Είναι συνταγματικό ένα lockdown; Είναι συνταγματική μια απαγόρευση της κυκλοφορίας εν όψει των δικαιωμάτων που προστατεύονται στα Συντάγματα και στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη: “ναι”.

Είναι συνταγματικές οι απαγορεύσεις αυτές. Έπρεπε να το πει η κ. Σαρπ, η πρόεδρος του ΣτΕ που ως αρμόδια επέλυσε το άμεσο πρόβλημα, της προσωρινής κρίσης αν είναι συνταγματικό το μέτρο; Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση έκανε πάρα πολύ κακό στον πολίτη ο οποίος φοβάται για την υγεία του και ταυτόχρονα για τη δουλειά του. Γιατί έχει ένα δίλημμα μπροστά του, να κινδυνεύσει να πεθάνει ο ίδιος ή να κλείσει το μαγαζί του, το γραφείο του ή την επιχείρησή του; Σε αυτόν τον πολίτη εσύ λες αν είναι ή δεν είναι συνταγματική μια απαγόρευση και λες ότι θα πλακωθείτε στους δρόμους; Λάθος. Πιστεύω ότι η κυρία Γεννηματά το έπιασε αυτό από την Πέμπτη. Φυσικά και δεν μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις, δεν γιορτάσαμε εθνικές επετείους, το Πάσχα, κινδυνεύουμε να μη γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Κάθε τι τέτοιο που είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πρέπει να μη γίνεται».

Για το αν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικός χειρισμός τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη δεν σήκωσε το θέμα. Μίλησε ο κ. Τσίπρας, για να είμαστε δίκαιοι, το σήκωσαν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κουτσούμπας. Έπρεπε ο πρωθυπουργός να σηκώσει αυτό το γάντι; Και να αναγκάσει και τον υπουργό του, της Δημόσιας Τάξης, να παίρνει μέτρα; Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε θέμα, από θέμα του Βαρουφάκη και του ΚΚΕ, το έκανε θέμα της Ελλάδας. Δηλαδή δεν έπρεπε να σηκώσει αυτό το γάντι. Το σήκωσε, σηκώθηκαν όρθιοι οι βουλευτές του και τον καταχειροκροτούσαν όταν είπε ότι θα επιβληθεί ο νόμος και σήμερα υπάρχουν πολλοί πολίτες που λέγανε: “δηλαδή εμένα θα μου βάλεις 300 ευρώ πρόστιμο και δεν βάζεις σε αυτόν;”.

Για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τους νόμους με αφορμή τα 300 ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο μια γυναίκα που πήγε να αφήσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο:

«Στον κάλαθο των αχρήστων πήγε το θέμα για το οποίο συζητάγαμε τέσσερις μέρες; Και επιστρατεύτηκε και ολόκληρο δικαστήριο, το ΣτΕ, στο ανώτατο επίπεδό του; Στο καλάθι των αχρήστων πήγε. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι καλό αυτό; Ποιος φταίει για αυτό; Οπωσδήποτε το εναρκτήριο λάκτισμα της ευθύνης το έχουν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κουτσούμπας. Ποιος όμως το παρόξυνε το πρόβλημα και το έκανε τέτοιο ώστε να απαιτούνται κατασταλτικά μέτρα, αποφάσεις του αρχηγού της Αστυνομίας, χιλιάδες Αστυνομικοί, ο κύριος πρωθυπουργός το έκανε αυτό. Για αυτό η κ. Γεννηματά σωστά είπε: “είναι ώρα τώρα για διχασμούς;”. Ήταν κακή συγκυρία αυτό το τετραήμερο, εξέθεσε ορισμένους πολιτικούς στα μάτια του εμβρόντητου κόσμου. Τώρα τι θα γίνει με την πολίτη που έχει το πρόστιμο των 300 ευρώ; Θα κληθεί να πληρώσει;».

Για το αν έπρεπε να δοθούν πρόστιμα στα στελέχη των κομμάτων που βγήκαν να διαδηλώσουν για να υπάρχει ισότητα:

«Ή σε όλους πρόστιμα ή σε κανένα. Αυτό σημαίνει ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για όλους και για όλες. Μα, δεν συνέβη αυτό, μέχρι στιγμής. Περιμένω η κυβέρνηση να πάρει μια απόφαση επ’ αυτών. Γιατί είναι ντροπή να λες για 300 ευρώ στον πολίτη ή αυστηρότερα πρόστιμα και από την άλλη ο πολιτικός αυτό να μην το έχει και να κάνει ότι θέλει. Κακώς δεν εκτίμησαν τη βαρύτητα των μέτρων που αποφάσισαν με παράλληλα συνεκτίμηση της δυνατότητας των κομμάτων να ελιχθούν. Διότι ούτε πορεία έγινε, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε από το ΜέΡΑ25, ούτε από το ΚΚΕ. Ο καθένας έκανε το δικό του, όλοι μαζί εκτέθηκαν στα μάτια των πολιτών, αυτή είναι η γνώμη μου».