Πολιτική

Σακελλαροπούλου για Πολυτεχνείο: «Μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες»

Σακελλαροπούλου για Πολυτεχνείο: «Μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες»
Σακελλαροπούλου για Πολυτεχνείο: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του 1973 και έστειλε το δικό της μήνυμα.

Στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του 1973 στο Πολυτεχνείο κατέθεσε στις 09:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας με τη δήλωσή της σαφές μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στα μαχαίρια για τους εορτασμούς και λογομαχούν για το αν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια ενόψει της επετείου. 

“Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης” τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου και σημείωσε ότι το Πολυτεχνείο δεν καθόρισε μόνο μία γενιά αλλά “την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας”. “Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας” κατέληξε η ΠτΔ.

Όλη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας. Μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στεφάνι αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ, τονίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης. Στις 10: 30 αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση, στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις.  svg%3E

Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας:

«Η Ελληνική Αστυνομία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ«, τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της επετείου.

Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείωνsvg%3E

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments