Διεθνή

Πολωνία Ουγγαρία: Η κόντρα με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Η στάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Πολωνία Ουγγαρία: Η κόντρα με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Η στάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών
Πολωνία Ουγγαρία: Ήδη Σλοβενία και Ισπανία έχουν εκφράσει δημόσια τη στάση τους για το εν λόγω ζήτημα.

Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ασκήσει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021 – 2027 και στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού. Τόσο η Βουδαπέστη, όσο και η Βαρσοβία είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι η Ευρώπη «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εκβιάσει τις χώρες που αντιτίθενται στην μετανάστευση». «Καμία διαδικασία κυρώσεων κατά των κρατών μελών δεν πρέπει να θεσπίζεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς δυνατότητα δικαστικής προσφυγής», γράφει επίσης ο Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θέμα της μετανάστευσης, το οποίο μεταχειρίζεται για να εκφοβίσει την ουγγρική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο με στόχο την εκτροπή της προσοχής από το θέμα του σεβασμού του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου, σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών), για την συστηματική παραβίαση του οποίου κατηγορείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την ουγγρική αντιπολίτευση.

Η Σλοβενία στηρίζει Ουγγαρία και Πολωνία

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ουγγαρία και την Πολωνία στο «μπρα ντε φερ» που τις έχει φέρει αντιμέτωπες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας με τη σειρά του τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη. «Μόνο ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός μπορεί να αποφανθεί τι είναι κράτος δικαίου, όχι μία πολιτική πλειοψηφία», γράφει ο Γιάνες Γιάνσα σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Φαίνεται πως Ουγγαρία, Πολωνία και, πλέον και Σλοβενία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, κρατούν «ομήρους» τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, η έγκριση των οποίων απαιτεί την ομοφωνία των «27», για να αποφύγουν την εφαρμογή του νέου μηχανισμού που προβλέπει την αποστέρηση των ευρωπαϊκών πόρων από τις χώρες που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιπροσώπευσαν το 2019 το 4,48% του ΑΕΠ της Ουγγαρίας, από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκά χρήματα για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες … Αυτός ο μηχανισμός θα γίνει απαράκαμπτο στοιχείο του πολυετούς προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης», είχε δηλώσει στις αρχές του Νοεμβρίου ο Ντατσιάν Τσιόλος, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους «27» με την οποία εγκρίθηκε ο μηχανισμός που προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου μπορούν να χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Αισιόδοξη η στάση της Ισπανίας

Και αν δεν υπάρξει ομοφωνία για το πακέτο του 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται προϋπολογισμός 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ για την ΕΕ και πακέτο οικονομικής ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα μπορεί να λάβει τους πόρους. Ωστόσο, την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει μια λύση για να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

«Είμαι πεπεισμένη ότι τελικά θα βρούμε λύση», δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Onda Cero. «Η ισπανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων», προσέθεσε η υπουργός. «Έχουμε προγραμματίσει την έκδοση χρέους το ερχόμενο έτος για να καλύψουμε όλα τα σχέδια επενδύσεων στον προϋπολογισμό και θα προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στον ρυθμό αφίξεων των κεφαλαίων», διευκρίνισε η Καλβίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments