Ελλάδα

Κορωνοϊός Καστοριά: Θετικοί δυο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής βιζόν

Κορωνοϊός Καστοριά: Θετικοί δυο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής βιζόν
Κορωνοϊός Καστοριά: Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77 τεστ που διενέργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά βρέθηκαν θετικά τα τεστ δύο εργαζομένων σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) στην Καστοριά, ύστερα από rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για την ίδια μονάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί θετικοί άλλοι δύο εργάτες. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77 τεστ που διενέργησε, σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά -σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αυτών- βρέθηκαν θετικά τα τεστ δύο εργαζομένων σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Τα βιζόν, ωστόσο, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

Εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν στη Δανία

Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί διεθνώς μετά τη μαζική θανάτωση μινκ. Εκατομμύρια μινκ σφαγιάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε μαζικούς τάφους στη Δανία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν τη νέα παραλλαγή Covid-19 με όνομα «Cluster 5» πριν εξαπλωθεί στο γενικό πληθυσμό, αν και μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 13 ανθρώπους στη βόρεια Δανία. Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να ξεφορτώνουν χιλιάδες νεκρά μινκ σε βιαστικά σκαμμένους τάφους, με εργάτες φορώντας στολές προστασίας να ψεκάζουν τα οχήματα με απολυμαντικό υγρό. Οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα ζώα θα ταφούν σε γη που ανήκει στο στρατό της χώρας κοντά στην πόλη Χόλστεμπρο επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κλίβανοι για να αποτεφρωθούν όλα τα νεκρά ζώα.

Το σχέδιο της Δανίας για θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ στη χώρα έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης πως στερείται νομικής βάσης για την εντολή. Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια μινκ έχουν ήδη θανατωθεί. Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορούν ακόμη να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments