Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στον Independent: «Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής»

Βαρβιτσιώτης στον Independent: «Ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής»
Βαρβιτσιώτης στον Independent: Τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Με τίτλο «Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα πρέπει να είναι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας του κορωνοϊού», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράφει σήμερα άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας «The Independent».

Αφορμή αυτού αποτέλεσε η λήξη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος τους προηγούμενους έξι μήνες διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιεύεται τη στιγμή που η Ελλάδα παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας στη Γερμανία. Πρόκειται για μία προεδρία που, όπως σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο άρθρο του, ο υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας μετέτρεψε την πρόκληση της πανδημίας σε ευκαιρία ανάδειξης και εκ νέου νοηματοδότησης των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατέγραψε, επίσης, τις παρακαταθήκες που κληροδοτεί η ελληνική προεδρία στις επόμενες χώρες, που θα βρεθούν στο μέλλον στο τιμόνι του οργανισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Διακήρυξη των Αθηνών, την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας και την πρώτη ψηφιακή προεδρία, που καθιέρωσε στην ιστορία του θεσμού (E-Chairmanship).

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής, αλλά και ότι το τέλος της ελληνικής προεδρίας αφήνει το πνεύμα της Δημοκρατίας πιο ενισχυμένο για τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδίως τους νεότερους, γεγονός που αποτελεί ακόμη μία κατάκτησή της.

Πρόκληση η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γεωργία:

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Βερολίνου που έχει πλέον τη προεδρία αναφέρονται η ενίσχυση του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τα δικαιώματα των Ρομά και διάφορα θέματα της νεολαίας της Ευρώπης. Επίσης, ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η γερμανική προεδρία είναι η νέα έκκληση που έχει απευθύνει το Συμβούλιο της Ευρώπης προς την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη , σύμφωνα με την Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις του Βερολίνου με την Μόσχα είναι ωστόσο το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα τεταμένες, γεγονός που δεν αναμένεται να διευκολύνει ούτε τις ήδη προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με το Συμβούλιο, το οποίο το 2014 ανέστειλε το δικαίωμα ψήφου της χώρας – μέλους του λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, προτού το αποκαταστήσει πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments