Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Πρέπει να παραταθούν – Στόχος να καλύψουν και το πρώτο τρίμηνο του 2021

Μέτρα στήριξης: Πρέπει να παραταθούν – Στόχος να καλύψουν και το πρώτο τρίμηνο του 2021
Μέτρα στήριξης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες, βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Για αυτό, συμπλήρωσε, το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Όσο αφορά ειδικότερα στην οικονομία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν, ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ενημέρωσε παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Τι ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης

Την επέκταση του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και το 2021, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, για την πορεία υλοποίησης των πρόσφατων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων,  καθώς και για την έκτακτη ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών της χώρας (διπλάσια ενίσχυση τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

Ανάμεσα στα μέτρα η αναβολή πληρωμής αξιογράφων για επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και δεν θα καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα που δεν πληρώνονται από  επιχειρήσεις που το δικαιούνται, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Επιπλέον, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία εν γένει επικροτήθηκε από  τρεις πολύ σημαντικές εκθέσεις της Κομισιόν, της Eurostat και της διεθνούς οικονομικής ιστοσελίδας VOX EU.

Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για τον μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου. Ανακοινώθηκε η επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Ανάμεσα στα μέτρα ανακοινώθηκε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για την έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες που καταβάλλουν αυτή την ειδική εισφοράς υπέρ του κλάδου ανεργίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments