Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ελλάδα κορωνοϊός: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ελλάδα κορωνοϊός: Σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου, εκπνέει κανονικά το αυστηρό πανεθνικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ρεβεγιόν στον τόπο όπου περνάμε την καραντίνα φαίνεται ότι θα κάνουμε φέτος, καθώς ακόμα και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου, δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι εορταστικές εξορμήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Λάμπρου Δεμερτζή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Μάλιστα, όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό

2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα

3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

 «Απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων»

Με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και τον αριθμό των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού να αυξάνεται καθημερινά, το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown δεν είναι κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί με σαφήνεια τη δεδομένη στιγμή.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

O Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής. Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και τόνισε πως δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.

1388 νέα κρούσματα και 84 θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο μειώθηκαν μεν και ανέρχονται σε 1.388 ωστόσο σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, αφού 549 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, προκαλώντας ασφυξία στο ΕΣΥ, και 84 νεκροί. Δεδομένα που δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αν και οι επιστήμονες μιλούν για πρώτη αχτίδα φωτός και για τάση σταθεροποίησης και ίσως και μείωσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ειδικοί φοβούνται και τρίτο κύμα πανδημίας αλλά και νέα αύξηση των κρουσμάτων πριν από τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το ECDC να προειδοποιεί για τον κίνδυνο από τον πρόωρο τερματισμό του lockdown. Τις σχετικές ανακοινώσεις, αφού μελετηθούν τα στοιχεία του επόμενου 48ωρου, αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμά του, ως το τέλος της εβδομάδος.

Όπως όλα δείχνουν, έχει κατασταλάξει η άποψη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων θα παραταθεί και το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες. Ως προς τα σχολεία, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση του ανοίγματος στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Star, η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά τα σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα.

Προσεκτική εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε μια νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, το Επίπεδο 3 των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων:

«Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», παρά τα σενάρια για διαδοχικό άνοιγμα με προτεραιότητα στα δημοτικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά τα εστιατόρια, υπάρχει πιθανότητα τελικά να ανοίξουν, αλλά με έως 4 άτομα στο τραπέζι και περιορισμένο ωράριο, μάλλον έως τις 10 το βράδυ, αλλά μόνο όσα έχουν «καθαρό» χαρακτήρα εστιατορίου και όχι καφέ μπαρ, που έχουν τη δυνατότητα να σερβίρουν και φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments