Ελλάδα

Φυλακές κορωνοϊός: Δικηγορικές ενώσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες

Φυλακές κορωνοϊός: Δικηγορικές ενώσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες
Φυλακές κορωνοϊός: Με ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή ζητά ενημέρωση από το υπουργείο για την πορεία της πανδημίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ακόμα σημειώνει ότι χρειάζονται μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας πριν να είναι αργά. Ψήφισμα έχει εκδώσει και ο ΔΣΘ.

Με ανακοίνωσή της η «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές εν μέσω πανδημίας. Όπως αναφέρουν οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, τα μέτρα αποστασιοποίησης δεν μπορούν να τηρηθούν ενώ ζητούν ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα κρούσματα σε ασθενείς και υπαλλήλους.

Ακόμα αναφέρουν ότι χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Το ίδιο ζητάει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ψήφισμά του για τις φυλακές στα Διαβατά που ήδη υπάρχουν θύματα.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή

«Δύο νεκροί κρατούμενοι από COVID-19 στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και 108 θετικά κρούσματα. Η φυλακή έχει πληρότητα 140%, δηλαδή 506 κρατούμενους ενώ θα έπρεπε να έχει 358» τονίζει η ΕΠΔΑ για να προσθέσει ότι η είδηση για τους δύο θανάτους δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ιστότοπο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς προτιμήθηκαν οι έφοδοι σε φυλακές με ευρήματα μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η ενημέρωση του Υφυπουργού Οικονόμου στη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 13/11 με αναφερόμενα 208 κρούσματα στις φυλακές δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ύποπτων κρουσμάτων σε κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Άμφισσας και Δομοκού».

Είναι προφανές ότι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορούν στα σοβαρά να εφαρμοστούν σε χώρους που είναι συνωστισμένοι και που η πληρότητά τους φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 250% πάνω απο το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το Υπουργείο (σύνολο κρατουμένων 11.468 για προϋπολογισμένη χωρητικότητα 10.175 ανθρώπων).

Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την αναγκαιότητα νομοθέτησης διατάξεων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (αίτημα που έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), που αν και η κυβέρνηση έχει “στο συρτάρι” αρνείται να νομοθετήσει, υπακούοντας σε ιδεοληπτικές εμμονές “νόμου και τάξης” που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την απολύτως απαραίτητη αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως φαίνεται, για τους κυβερνώντες, στην υπαίθρια συγκέντρωση του Πολυτεχνείου με μάσκες και αποστάσεις κολλάει, ενώ στα κελιά των 6-7 τετραγωνικών μέτρων με τους 2 και 3 κρατουμένους δεν κολλάει…

Η ευθύνη για τις ζωές των κρατουμένων ανήκει απολύτως στους επιτελείς του Υπουργείου και της κυβέρνησης και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθεί πολιτικά και ποινικά, καταλήγει το κείμενο.

Το ψήφισμα του ΔΣΘ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού (covid -19) στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εξέλιξη που ήδη είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο δύο κρατουμένων των Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης. Οι δομές φιλοξενίας κρατουμένων αποτελούν, σύμφωνα και με τον Ε.Ο.Δ.Υ., χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της λοίμωξης Covid -19, στις οποίες δυστυχώς και λόγω του υπερπληθυσμού τους, δεν μπορεί σήμερα να τηρηθεί η εφαρμογή του μέτρου της φυσικής αποστασιοποίησης, το οποίο αποτελεί το πρωταρχικό και αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Το γνωστό σε όλους τους αρμοδίους φορείς και χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, στην παρούσα συγκυρία δημιουργεί απειλητικές συνθήκες όχι απλώς για το επίπεδο διαβίωσης, αλλά για την ίδια τη ζωή των κρατουμένων, που αδυνατούν να προφυλαχθούν αποτελεσματικά από τη διασπορά της νόσου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ως θεματοφύλακας των κοινωνικών δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι η διασφάλιση της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία πρέπει κατεπειγόντως να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφορικά με τους χώρους κράτησης.

Προς τούτο, παράλληλα με τα ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, καθόσον είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεσματικά να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου εντός των καταστημάτων κράτησης, ταυτόχρονα βέβαια με την εφαρμογή του προβλεπόμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου που έχει εκδώσει ο Ε.Ο.Δ.Υ..

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments