Πολιτική

Χαρδαλιάς ενημέρωση: Η απόφαση για την άρση των μέτρων θα παρθεί από την κυβέρνηση

Χαρδαλιάς ενημέρωση: Η απόφαση για την άρση των μέτρων θα παρθεί από την κυβέρνηση
Χαρδαλιάς ενημέρωση: «Για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η υγεία. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας», τόνισε ο υφυπουργός πολιτικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο μετά τον Γκίκα Μαργιοκίνη στη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ο κ. Χαρδαλιάς, είπε πως η απόφαση για την άρση των μέτρων θα παρθεί από την κυβέρνηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για την άρση του lockdown

Τόνισε πως «για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η υγεία. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας. Η εφαρμογή των μέτρων είναι το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής». Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, αλλά σε άλλες, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουμε την εικόνα που θα θέλαμε, ενώ έκανε αναφορά και στη λειτουργία του συστήματος Υγείας, που πιέζεται.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές. Ακόμη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αποδίδουν και σημείωσε πως «πρέπει να ισωπεδώσουμε την καμπύλη».

«Υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 400 την ημέρα». Με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως 252 κρούσματα σημειώθηκαν στην Αττική, 300 στη Θεσσαλονίκη, 88 στην Πέλλα, 65 στην περιφέρεια της Ημαθίας και 81 στην περιφέρεια της Καβάλας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ηλικίες 40 – 65 και άνω των 65 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ ο ιός φαίνεται πως χτυπά περισσότερο του 65 ετών και άνω. Όσον αφορά τα παιδιά, οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Για τα εμβόλια

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Δείτε όλη την ενημέρωση για την πορεία του ιού:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments