Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/11: 2135 κρούσματα -101 θάνατοι και 562 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 24/11: 2135 κρούσματα -101 θάνατοι και 562 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 24/11: Άλλες 2135 νέες μολύνσεις. Ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2135 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Στους 562 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες.

4840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον τα φετινά Χριστούγεννα

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όσο διαρκεί το lockdown, «προκειμένου να πέσει το φορτίο και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση». Σχετικά με την άρση του lockdown είπε: «Όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο». Σε ό,τι αφορά την εστίαση, επισήμανε ότι «το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ. Θα τηρούμε φυσικά αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια».

«Στόχος μας είναι να μην έρθουν περισσότερα λουκέτα»

Ακόμη, ο κ. Πέτσας ερωτήθηκε για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν κατά τη φάση άρσης του lockdown και για το αν θα στηριχθούν οικονομικά. «Οποιοδήποτε μέτρο έχει οικονομικές επιπτώσεις και το κράτος έρχεται πάντα και στηρίζει. Φυσικά θα υπάρχει στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν 7,5 δις κρατημένα στον προϋπολογισμό για να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2021. Ο στόχος μας είναι να μην έρθουν περισσότερα λουκέτα και να μην αυξηθεί η ανεργία» απάντησε.

Τέλος, σχολίασε και το χαμηλό ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για στελέχωση θέσεων του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και η λύση της επίταξης των ιδιωτών γιατρών. Θέλουμε συμμάχους τους γιατρούς. Το πώς διαχειριζόμαστε τους πόρους είναι ευθύνη του υπ. Υγείας. Αυτό κατανέμει τις δυνάμεις σε όλη την επικράτεια για να νικήσει τον πόλεμο. Αν δεν βρίσκουμε τις αναγκαίες ειδικότητες, τότε θα προχωρήσουμε και στους ιδιώτες γιατρούς, πέρα από τις κλινικές».

Εν τω μεταξύ, σοκ έχουν προκαλέσει οι θάνατοι ενός 25χρονου στις Σέρρες και ενός 32χρονου στα Τρίκαλα τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του κορωνοϊού. Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που λένε οι ειδικοί από την αρχή της πανδημίας, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος στον κορωνοϊό.

Μάλιστα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα ο κορωνοϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους και απειλεί την ίδια τους τη ζωή. Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μεταξύ των νεκρών που θρηνεί η Ελλάδα είναι 10 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Στα θύματα του ιού συγκαταλέγονται και 233 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών.

Επίσης, μειώνεται καθημερινά ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων. Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Δείτε αναλυτικά

svg%3E

Οι παράγοντες που κάνουν τους νέους πιο ευάλωτους

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος γράφει για αυτό το φαινόμενο στα «Νέα».  «Στη νόσο αυτή, ξέρουμε ότι η βαρύτητά της είναι μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων και όσο εμφανίζονται και αθροίζονται συννοσηρότητες. Και νούμερο ένα για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία. Επομένως αν έχουμε νέα άτομα κάτω από 50 ετών που είναι παχύσαρκα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

Ο κ. Δημόπουλος, υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι νεότεροι είναι μηδενικός. «Δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθίσταται βέβαιο ότι ακόμη και ορισμένοι πολίτες κάτω των 40 ετών που έχουν μολυνθεί, θα νοσήσουν βαριά».

Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά στις νεότερες ηλικίες

Σε δηλώσεις του στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε πως με βάση τα στατιστικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. «Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους».

«Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες» πρόσθεσε.

Τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων .

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων, με πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων. Η τιμή του εμβολίου εκτιμάται στα 25 ευρώ ανά δόση.

Βασίστηκε στην τεχνολογία mRNA – Διατηρείται ευκολότερα

Το εμβόλιο της Moderna βασίστηκε στην ίδια τεχνολογία mRNA που αξιοποιεί και το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Σε αντίθεση όμως με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας», το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της Moderna Στέφαν Μπάνσελ είχε εκτιμήσει ότι, εφόσον το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, η κυκλοφορία του θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου έως αρχές Απριλίου.

Για την εμπορική διάθεση του εμβολίου η εταιρεία συνεργάζεται με την ελβετική Lonza Group, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων το χρόνο. Η Moderna έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά, με την προοπτική να αυξηθεί το νούμερο στα 400 εκατομμύρια δόσεις.

Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021. svg%3E

Τι αποκάλυψε ο Μενέλαος Πάγκαλος για το εμβόλιο της AstraZeneca

Εν τω μεταξύ, ένα λάθος που έγινε στη δοσολογία του εμβολίου της Οξφόρδης ήταν αυτό που εκτόξευσε την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στο 90%. Αυτό αποκάλυψε ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίο είναι επικεφαλής του τμήματος μη ογκολογικής έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον δρ Πάγκαλο, οι εθελοντές στη Βρετανία επρόκειτο να λάβουν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου στη φάση των κλινικών δοκιμών, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβληματίστηκαν όταν οι εθελοντές ανέφεραν πολύ ηπιότερες του αναμενόμενου παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνους στο χέρι. «Έτσι ανατρέξαμε στα στοιχεία, τα ελέγξαμε και ανακαλύψαμε ότι είχαν υπολογίσει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά το ήμισυ. Ο λόγος που είχαμε μισή δόση ήταν μια ευτυχής συγκυρία», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε παρά το λάθος να συνεχίσει κανονικά τις κλινικές δοκιμές με την ομάδα που είχε λάβει τη μισή δόση και να της χορηγήσει τη δεύτερη πλήρη δόση στο χρονικό σημείο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν κατά 90% αποτελεσματικό σε αυτή την ομάδα, ενώ στη μεγαλύτερη ομάδα, που είχαν χορηγηθεί δύο πλήρεις δόσεις, η αποτελεσματικότητα άγγιξε το 62%, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αποτελεσματικότητας των δύο εμβολιαστικών δοσολογικών σχημάτων να φθάσει στο 70%. «Έτσι, ουσιαστικά, καταλήξαμε να έχουμε μια ομάδα με μιάμιση δόση. Ναι, ήταν λάθος», παραδέχτηκε ο δρ Πάγκαλος μιλώντας στο Reuters.  svg%3E

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Οξφόρδης -που είναι φθηνότερο και ευκολότερο στη διατήρηση και τη διανομή σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του των Pfizer/BioNTech και Μοderna-  χρησιμοποιεί έναν ακίνδυνο αδενοϊό για τη μεταφορά γενετικού υλικού, που ωθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει πρωτεΐνες, γνωστές ως αντιγόνα, που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του , βοηθώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπτύξει ένα οπλοστάσιο κατά της μόλυνσής του από την Covid-19. Όπως τόνισε ο Έλληνας επιστήμονας, θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση για να εξηγηθεί πώς η πρώτη χαμηλότερη δόση του εμβολίου αύξησε την αποτελεσματικότητά του.

Μια πιθανή εξήγηση, που έδωσε ο ίδιος, είναι ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντιγόνων στο αρχικό στάδιο πυροδότησαν μια γενικότερη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος των εθελοντών της συγκεκριμένης ομάδας. Τέλος, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο ενδέχεται να λάβει την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών στη Βρετανία εντός δύο εβδομάδων και να αρχίσουν τον επόμενο μήνα οι εμβολιασμοί.

Τι ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ξεπερνά το 95% 42 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρωσικού εμβολίου. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο θα είναι φθηνότερο από εκείνα που αναπτύσσονται παράλληλα στον κόσμο, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις. Η Μόσχα έχει βάλει ως στόχο την παραγωγή περισσότερων από 1 δισ. δόσεων την επόμενη χρονιά.

Λεπτομέρειες για την τιμή αναμένονται αργότερα την Πέμπτη, ωστόσο σε δηλώσεις που έγιναν στο Reuters επισημάνθηκε πως η τιμή του Sputnik V θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη που θα έχουν «ανταγωνιστές» του με παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments