Ελλάδα

Νέοι κορωνοϊός: Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις – Ποιοι παράγοντες τους κάνουν ευάλωτους

Νέοι κορωνοϊός: Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις – Ποιοι παράγοντες τους κάνουν ευάλωτους
Νέοι κορωνοϊός: Ο θάνατος ενός 25χρονου στις Σέρρες και ενός 32χρονου στα Τρίκαλα τις προηγούμενες μέρες έχει θορυβήσει ακόμα και αυτούς που αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι θάνατοι ενός 25χρονου στις Σέρρες και ενός 32χρονου στα Τρίκαλα τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του κορωνοϊού. Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που λένε οι ειδικοί από την αρχή της πανδημίας, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος στον κορωνοϊό.

Μάλιστα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα ο κορωνοϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους και απειλεί την ίδια τους τη ζωή. Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μεταξύ των νεκρών που θρηνεί η Ελλάδα είναι 10 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Στα θύματα του ιού συγκαταλέγονται και 233 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών.

Επίσης, μειώνεται καθημερινά ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων. Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Δείτε αναλυτικά

Οι παράγοντες που κάνουν τους νέους πιο ευάλωτους

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος γράφει για αυτό το φαινόμενο στα «Νέα».  «Στη νόσο αυτή, ξέρουμε ότι η βαρύτητά της είναι μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων και όσο εμφανίζονται και αθροίζονται συννοσηρότητες. Και νούμερο ένα για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία. Επομένως αν έχουμε νέα άτομα κάτω από 50 ετών που είναι παχύσαρκα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

Ο κ. Δημόπουλος, υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι νεότεροι είναι μηδενικός. «Δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθίσταται βέβαιο ότι ακόμη και ορισμένοι πολίτες κάτω των 40 ετών που έχουν μολυνθεί, θα νοσήσουν βαριά».

Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά στις νεότερες ηλικίες

Σε δηλώσεις του στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε πως με βάση τα στατιστικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. «Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους».

«Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments