ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αχιλλέας Γραβάνης
Καθηγητής Ιατρικής

Αχιλλέας Γραβάνης στο pagenews.gr: Όποιος εμβολιαστεί και αναπτύξει αντισώματα δεν θα πρέπει να φοράει μάσκα

Αχιλλέας Γραβάνης στο pagenews.gr: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Εξήγησε ότι τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αναπτυχθεί με διαφορετικές τεχνολογίες, αναφέρθηκε στο πώς θα αποφασιστεί ποιο εμβόλιο θα κάνουμε, μίλησε για τις διαφορές των τριών εμβολίων, είπε για το τι θα γίνει με τις μάσκες μετά τον εμβολιασμό, ενώ αποκάλυψε ότι είμαστε κοντά και σε φάρμακο για τον ιό.

Τις τελευταίες δύο μέρες «τρέχουν» οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια και έτσι όσα είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα γύρω από αυτό το τεράστιο θέμα.

Ο κ. Γραβάνης, που είναι και καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Φαρμάκων στη Βοστώνη, εξήγησε ότι τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αναπτυχθεί με διαφορετικές τεχνολογίες, αναφέρθηκε στο πώς θα αποφασιστεί ποιο εμβόλιο θα κάνουμε, μίλησε για τις διαφορές των τριών εμβολίων, είπε για το τι θα γίνει με τις μάσκες μετά τον εμβολιασμό, ενώ αποκάλυψε ότι είμαστε κοντά και σε φάρμακο για τον ιό. Διαβάστε τι είπε ο Αχιλλέας Γραβάνης στον Δημήτρη Τάκη:

Για τα τρία εμβόλια (Moderna, Pfizer, AstraZeneca), ποιο θεωρείται καλύτερο και ποιο πρέπει να κάνουμε:

«Τα τρία εμβόλια τα οποία προηγούνται και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτά που θα πάρουν την άδεια επείγουσας χρήσης τις επόμενες εβδομάδες, ένα με δύο μήνες, είναι αυτά που στηρίζονται σε γενετική μηχανική. Είναι τα δύο εμβόλια mRNA, το ένα της Pfizer και το δεύτερο της Moderna, και το τρίτο που είναι cDNA με ένα DNA Vector που είναι της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Είναι διαφορετικές τεχνολογίες από τις προηγούμενες και έχουν δύο μεγάλα αβαντάζ. Έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο ακριβή και πιο καθαρά εμβόλια. Δεν ενσωματώνουν μέσα στη διαδικασία τους κομμάτια του ιού ή τον ιό απενεργοποιημένο που ενέχει κάποιους κινδύνους.

Τα εμβόλια που έχουν να κάνουν με νουκλεϊκά οξέα είναι πιο καθαρά στη χημική τους σύσταση. Για παράδειγμα, το εμβόλιο mRNA, είναι ένα μικρό μόριο πολύ ασταθές, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη του ιού, που είναι η πρωτεΐνη ακίδα, που είναι η βασική πρωτεΐνη που ο ιός συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα, εισέρχεται και πολλαπλασιάζεται μέσα σε αυτά.

Αυτή η πρωτεΐνη όταν το mRNA έρθει σε επαφή με τον εμβολιαζόμενο, παράγεται από το mRNA του εμβολίου, και αυτό δημιουργεί διαδικασίες ανοσίας και διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάρα πολύ σύντομα μετά από αυτή τη διαδικασία, το mRNA εξαφανίζεται διότι είναι είναι ένα πολύ ασταθές μόριο. Εξ ου και η ανάγκη τα εμβόλια αυτά να καταψύχονται, να διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Άρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει ίχνος του παράγοντα που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερη βαθμίδα γίνεται και με το cDNA.

Το cDNA εμβόλιο μπαίνει μέσα στα κύτταρά μας, εκφράζεται με την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας και βέβαια αυτό με διαδικασίες εσωτερικές μέσα στο κύτταρο μετά υποστρέφεται. Άρα, είναι δύο εμβόλια που είναι στη σύστασή τους τη χημική είναι πιο καθαρά από το να δώσεις σαν παράγοντα πρόκλησης ανοσίας τον ιό, έστω και αδρανοποιημένο, ή έστω ένα κομμάτι του ιού».

Για το πώς θα αποφασιστεί ποιο εμβόλιο θα κάνουμε:

«Αυτό είναι κάτι που θα παρθεί ως απόφαση κεντρικά. Όπως ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναλάβει τις συζητήσεις με πέντε εταιρείες για να έρθει το εμβόλιο στις ευρωπαϊκές χώρες και, κατά συνέπεια, αυτό θα γίνεται κεντρικά. Τώρα, ποιο εμβόλιο θα κάνουμε στην Ελλάδα εφόσον υπάρξουν και τα τρία, αυτό θα έχει να κάνει με τους γιατρούς που θα αναλάβουν να κάνουν τον εμβολιασμό και βέβαια και τη διαθεσιμότητα.

Πάντως, εκείνο που έχω να πως ως φαρμακολόγος για αυτά τα τρία εμβόλια, είναι ότι οι διαφορές τους είναι μικρές, είναι απειροελάχιστες. Ιδιαίτερα, των δύο που έχουν αναπτυχθεί με την ίδια πλατφόρμα, mRNA της πρωτείνης ακίδας.

Το βασικό που θα μπορούσε να μας βάλει σε ένα ερωτηματικό είναι η ασφάλεια. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Από ό, τι διαφαίνεται από τα αποτελέσματα που μας έχουν γνωστοποιήσει οι τρεις εταιρείες, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ κοινή, πολύ κοντά. Το ερώτημα ποιο θα χρησιμοποιήσουμε είναι δευτερεύον. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα τα έχουμε διαθέσιμα».

Για την ασφάλεια των εμβολίων, ειδικά όσον αφορά τις μακροχρόνιες παρενέργειες:

«Αυτό αφορά σε όλα τα εμβόλια και θα έλεγα σε όλα τα φάρμακα. Η υλική εμπειρία σε βάθος χρόνου δεν αναπτύσσεται στα στάδια της αξιολόγησης ενός νέου φαρμάκου. Αναπτύσσεται με την επιτήρηση post market. Θα βγουν τα εμβόλια και θα τα παρακολουθούμε εκ του συστάδην. Το θέμα της άμεσης τοξικότητας που έχει να κάνει με μέρες ή ένα δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό, καλύπτεται απόλυτα από τους διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Δηλαδή το FDA και το EMA, δεν θα δεχτούν οποιαδήποτε συμμετοχή κάποιου εθελοντή που δεν έχει καλύψει δύο τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό».

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε ότι πρακτικά στο mRna εμβόλιο έχουμε ένα flash μοριακό που μένει για πολλή λίγη ώρα και δεν συζητάμε για μέρες ή μήνες όσον αφορά τον παράγοντα που δημιουργεί τον εμβολιασμό. Όσον αφορά το cDNA εμβόλιο, είπε ότι και αυτό έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής μέσα στο σώμα μας.

Για το τι θα γίνει μετά τον εμβολιασμό κάποιου σε σχέση με τη μάσκα:

«Αυτό σιγά σιγά θα υποστρέφεται στην κοινότητα. Όλοι μας όταν διαπιστώνουμε ότι είμαστε εμβολιασμένοι και ο κύκλος αντισωμάτων είναι ικανός να μας προστατέψει, θα ξέρουμε περίπου ποια είναι αυτά τα αντισώματα, τότε σιγά σιγά, θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Οι πληθυσμοί που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα, είναι αυτοί που δεν έχουν ανοσοποιηθεί, είτε αυτοί που έχουν ανοσοποιηθεί αλλά δεν θα έχουν αναπτύξει ανοσία γιατί θα υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό και βέβαβα αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Αυτοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα».

Για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού:

«Ίσως ακούσατε ότι πριν από δύο μέρες την Κυριακή, δόθηκε άδεια για επείγουσα χρήση στο πρώτο σημαντικό, αποτελεσματικό αντιικό φάρμακο. Αυτά τα φάρμακα είναι από τρεις εταιρείες. Αυτά τα φάρμακα, δεν είναι μικρά μόρια. Δεν παίρνονται από το στόμα, παίρνονται παρεντερικά. Είναι όπως τα αντισώματα που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα και κάνουν βιολογική θεραπεία (αρθρίτιδα κ. ά.). Αυτά είναι ενέσιμα, συνήθως υποδόρια. Για παράδειγμα, το Ταμιφλού για τη γρίπη πρέπει να το παίρνουμε κάθε μέρα, αυτά τα αντισώματα χορηγούνται και είναι δραστικά για μήνες».