Ελλάδα

Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωση: Μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών η κατάσταση θα είναι δύσκολη

Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωση: Μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών η κατάσταση θα είναι δύσκολη
Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωση: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού αλλά και το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρθηκε για το έργο του ΕΟΔΥ αλλά και για τις προσδοκίες από το εμβόλιο.

Στην εισαγωγή του, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ δεν ασχολείται μόνο με την παρακολούθηση του Covid-19, αλλά και άλλων λοιμωδών ασθενειών, όπως το HIV και η γρίπη. Παράλληλα, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΣ» ο ΕΟΔΥ είναι επιφορτισμένος με την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Από πέρσι, ο ΕΟΔΥ έχει τριπλασιάσει τους υπαλλήλους του σε 2.500, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν γίνει επιπλέον 1.000 προσλήψεις και επίκειται η πρόσληψη 250 ακόμα.

Oι δράσεις του ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

  • Στο επιστημονικό πεδίο, σε συνεργασία με ΠΟΥ, ECDC, πανεπιστήμια και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού
  • Συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεόμενων. Ενημέρωση του λαού και της κυβέρνησης.
  • Άμεση απόκριση και παρέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας, πχ. μέσω ΚΟΜΥ εξετάσεις στα σύνορα, επαναληπτικές εξετάσεις σε γηροκομεία, σε φυλακές, προνοιακές μονάδες, πλατείες, drive through κτλ.
  • Το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ ενισχύθηκε και έχει διενεργήσει πάνω από 70 χιλιάδες εξετάσεις για κοροναϊό.
  • Επόμενη αποστολή του ΕΟΔΥ θα είναι ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές και ευπαθείς ομάδες.

Όπως προειδοποίησε ο κ. Αρκουμανέας, μέχρι να εμβολιαστεί ικανό ποσοστό των πολιτών οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Αναφορικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο μίλησε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Στις τεράστιες εξελίξεις που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί.

«Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments