Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/11: 2018 κρούσματα – 99 θάνατοι και 608 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 26/11: 2018 κρούσματα – 99 θάνατοι και 608 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 26/11: Άλλες 2018 νέες μολύνσεις. Ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2018 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Στους 608 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο παρακάτω infographic μπορείτε να δείτε τα κρούσματα και τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 2018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η προειδοποίηση της Λινού για τις γιορτές

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού στην τηλεόραση του Alpha.

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει πανδημία. Η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια και δεν έχουμε και εμπειρία για το πώς να αντιμετωπίσουμε είτε ως άνθρωποι είτε ως πληθυσμός, είτε ως γιατροί ή πολιτεία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα». Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι σχεδόν για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο». svg%3E

«Η κύρια άμυνά μας στους ιούς είναι τα εμβόλια, δηλαδή ακόμα και για το AIDS, πραγματικό φάρμακο που το παίρνεις και τελειώνεις, δεν υπάρχει, για τη γρίπη το φάρμακο βοηθάει εν μέρη, για άλλες ιώσεις δεν έχουμε φάρμακο, αν είχαμε φάρμακο, δεν θα ανησυχούσαμε τόσο πολύ για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Δεν έχουμε εμπειρία με τους ιούς και έχουμε μόνο παρηγορητικά φάρμακα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Όσο για τα κρούσματα του κορωνοϊού και το γεγονός ότι δεν σταθεροποιείται και το μοντέλο της Κίνας σχολίασε πως «ίσως το της Κίνας να δούλεψε, αλλά εμείς δεν κατανοούμε τον τρόπο, σαν πληθυσμός και ίσως και σαν πολιτεία, που εξελίσσεται η πανδημία. Για παράδειγμα ξέρουμε και ξέραμε από αρκετό καιρό ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους, κυρίως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

«Τώρα συζητάμε ότι μπορεί να πρέπει να ανοίξουμε πριν τις γιορτές. Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον ιό. Να κρατήσει η καραντίνα υπό όρους, να γίνει δηλαδή εύκολη για τον πληθυσμό, να δοθούν κίνητρα για να εφαρμοστούν τα μέτρα, να δοθεί οικονομική υποστήριξη μεγάλη στην εστίαση γιατί το χρειάζεται». 

«Τώρα βγαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες διασποράς. Αν προσπαθήσεις να έχεις ντελίβερι από το σούπερ μάρκετ θα έχει τα πράγματα μετά από μία εβδομάδα. Πρέπει και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα θα κρατήσει και είναι προς το συμφέρον τους να φέρουν καινούριους τρόπους», τόνισε. «Τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά είναι σωστά και είναι αποτελεσματικά εν μέρη κυρίως γιατί δεν πείσαμε τον πληθυσμό. Έπρεπε δηλαδή παράλληλα με τα μέτρα να είχαμε δώσει κίνητρα».

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες υποστήριξε το εξής: «Ίσως και η πολιτεία να έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες και το έχουν κάνει πολλά κράτη. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία έχει δύο κομμάτια, το ένα είναι πώς κάνεις πρόληψη, το άλλο είναι πώς αντιμετωπίζεις αυτούς που νοσούν και νοσούν σοβαρά. Αν χάσεις τη διασπορά θα έχεις αναγκαστικά και πάρα πολλούς διασωληνωμένους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βατόπουλος για τα Χριστούγεννα

Στην μικρή μείωση των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο άνοιγμα το σχολείων αλλά και στον τρόπο που πρέπει να εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, «με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου».

«Είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα σχολεία είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. «Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία θα είναι «λίγο πιο κλειστά». «Δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά. Θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή» είπε. Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, τόνισε πως «δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του».

Όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα των εκκλησιών, απάντησε: «Τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει. Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος». Σχολιάζοντας τα εμβόλια, χαρακτήρισε εξηγήσιμη αλλά όχι δικαιολογημένη την αμφισβήτηση ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «όταν θα κυκλοφορήσει θα έχει λάβει την έγκριση του Οργανισμού, που θα είναι αμείλικτος».

Ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές από τη Βόρεια Ελλάδα

Απογειώθηκε στις 16:20 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα το αεροπλάνο που μεταφέρει τρεις διασωληνωμένους ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από τη Δράμα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καβάλας. Και από εκεί, μέσα στις ειδικές κάψουλες ματαφέρονται με C-130, στην Αθήνα.

Οι τρεις ασθενείς θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν». Η μεταφορά τους θα γίνει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης μέσα σε κάψουλες. Την επιχείρηση συντονίζουν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, και ο Δημήτρης Σπύρος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

«Να μη μείνει κανείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, ενώ τη χρειάζεται» τονίζεται από την πλευρά της πολιτείας, ενώ την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι νοσηλεύονται ασθενείς διασωληνωμένοι και εκτός Μονάδων σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα – «Το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό»

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι καλή. Έχουμε 100% πληρότητα σε ΜΕΘ. Στο δικό μας νοσοκομείο, η ΜΕΘ απλής νοσηρότητας μετατράπηκε σε ΜΕΘ Covid-19 προ 10 ημερών, και σήμερα είναι πλήρης. Νωρίτερα, όλα τα περιστατικά Covid-19 που χρειάζονταν ΜΕΘ, μεταφέρονταν σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά η ανάγκη μας ώθησε να μετατρέψουμε και τις δικές μας ΜΕΘ σε Covid-19», αναφέρει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζόμενων στο νοσοκομείο στο GRTimes.gr.

«Το σημαντικό, είναι να μην αναπτυχθεί 4η κλινική Covid-19 στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δεν έχουμε προσωπικό για να εξυπηρετήσει. Έχουμε μόνο 4 παθολόγους, οι οποίοι εξυπηρετούν 130 ασθενείς. Σκεφτείτε ότι οι κλίνες είναι 140 και δεν πέφτουμε καθημερινά κάτω από 130 ασθενείς. Δεν αρκεί να ανοίγεις κλινικές χωρίς προσωπικό! Ήδη το υγειονομικό προσωπικό, εργάζεται 10 και 12 ώρες την ημέρα, διότι δε γίνεται να αφήσεις τους ασθενείς για να σχολάσεις. Πολλές φορές δεν παίρνουμε ούτε τα ρεπό μας. Η κούρασή μας είναι αδιανόητη! Καθημερινά έχουμε από 5 έως 11 εισαγωγές Covid-19. Η Δράμα έχει φοβερό πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι το 1/4 των πολιτών είναι θετικοί στον ιό!».

Θα υπάρξει sms για ψώνια στις γιορτές;

Έχοντας συνηθίσει, σε ένα βαθμό, τη χρήση των κωδικών προκειμένου να βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας, φαίνεται πως προστίθεται ένα ακόμα νούμερο το οποίο θα στέλνουμε στο 13033, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι.

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε το Star, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια όταν ανοίξουν τα καταστήματα. Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί ένας επιπλέον κωδικός, ώστε να στέλνουν οι πολίτες μήνυμα με κωδικό 7 όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση τους σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Από την άλλη, το δεύτερο σενάριο είναι με την άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή SMS και να κινηθεί η αγορά, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τα δύο σενάρια όταν αρχίσει να κινείται η αγορά όταν γίνει άρση του lockdown.

Και όπως είναι αναμενόμενο, με αγωνία περιμένουν καταστηματάρχες και καταναλωτές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων και για τον τρόπο λειτουργίας τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments