Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς: «Αυτό μας έμαθε η πανδημία σε διεθνές επίπεδο»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Αυτό μας έμαθε η πανδημία σε διεθνές επίπεδο»
Νίκος Χαρδαλιάς: Στο πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης του κορωνοϊού η Πολιτική Προστασία, στη φόρμα PLF αλλά και στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός.
Νίκος Χαρδαλιάς: Στο πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης του κορωνοϊού η Πολιτική Προστασία, στη φόρμα PLF αλλά και στη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, αναφέρθηκε ο υφυπουργός.

Στο φόρουμ που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κέντρο CERIDES, (ερευνητικό κέντρο για την Αριστεία στην Καινοτομία και Τεχνολογία) έδωσε το “παρών” μέσω τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο μάθημα που πήραμε όλοι από την πανδημία ενώ έκανε και ειδική μνεία στο συντονισμό των μέτρων προστασίας.

«Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο ήταν κάτι που εμείς, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, ήδη γνωρίζαμε: πώς όλοι μας συνδεόμαστε με τους διπλανούς μας, στα καλά αλλά και στα κακά που μας συμβαίνουν» τόνισε.

Στη συνέχεια σχολίασε τον ρόλο που έπαιξε η Πολιτική Προστασία στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων για τα μέτρα προστασίας, και στον τεράστιο όγκο δουλειάς που απαιτήθηκε προκειμένου να τα καταφέρει. Για το λόγο αυτό, «η Πολιτική Προστασία δημιούργησε και επεξεργάσθηκε εκ του μηδενός εργαλεία και πλατφόρμες που αποδείχθηκαν πολύτιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο κύμα μετάδοσης του Covid», εξήγησε.

Με τη βοήθεια αυτών όπως ανέφερε εντοπίστηκαν πάνω από 90.000 θετικά κρούσματα και οι άμεσες επαφές τους, αλλά και, μετά το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και του τουρισμού την 1η Ιουλίου, χάρη στον ειδικό αλγόριθμο με συγκεκριμένες μεταβλητές, καταγράφηκαν, μέσω της Ειδικής Φόρμας Επιβατών τα στοιχεία περισσότερων από 5 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών και πραγματοποιήθηκαν τεστ Covid σε περισσότερους από 750.000 ταξιδιώτες.

Ακόμη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην φόρμα PLF, που συμπλήρωναν οι ταξιδιώτες που εισέρχονταν στη χώρα, η οποία αντιμετωπίστηκε με πολύ ενδιαφέρον από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την περίπτωση της εφαρμογής της σε όλη την “Γηραιά Ήπειρο”.

“Η Ελλάδα είναι πάντα διαθέσιμη να στείλει βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα στην Μεσόγειο”

Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στη συνεργασία στο χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου επισημαίνοντας ότι “Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναπτύξει μια πολυδιάστατη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”

«Ας θυμηθούμε πως η Ελλάδα έχει επανειλημμένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου, στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ενώ η Κύπρος ήταν η πρώτη προσέφερε βοήθεια το 2018, για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 συνανθρώπους μας, αλλά και πρόσφατα, με τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου», υπενθύμισε και υπογράμμισε:

«Μέσω των τριμερών συμφώνων συνεργασίας που επεξεργάσθηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος, η ελληνική Πολιτική Προστασία παρείχε σημαντική βοήθεια στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη στο Ισραήλ, και μάλιστα δύο φορές, το 2016 και το 2019. Το ίδιο συνέβη και με τον Λίβανο, τόσο στην περίπτωση πυρκαγιών όσο και κατά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το περασμένο καλοκαίρι, όπου συμμετείχαμε με την αποστολή διασωστών, αλλά και ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας. Και είναι πεποίθησή μας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας στον χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα προάγουν τη σταθερότητα και θα δημιουργήσουν περισσότερες γέφυρες συνεργασίας ανάμεσά μας».

Όσο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στη συνεισφορά της Ελλάδας για τη δημιουργία του rescEU; «Υπόσχεται μια καινοτόμο προσέγγιση για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ήδη μέσω του rescEU, η Ελλάδα μετέφερε στη Γαλλία, κατόπιν αιτήματός της, μισό εκατομμύριο χειρουργικά γάντια για την αντιμετώπιση της πανδημίας” είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσκεκλημένων που μίλησαν στο φόρουμ, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και η γενική διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης για την Πολιτική Προστασία και τις Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Παρασκευή Μίχου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments