Διεθνή

Σεισμός τώρα στην Τουρκία

Σεισμός τώρα στην Τουρκία
Σεισμός Τουρκία: Η δόνηση ήταν επιφανειακή.

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στην Τουρκία και σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός έγινε 16 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της πόλης Sincik.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ήταν επιφανειακός με βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων και ακολούθησαν μάλιστα, δύο μετασεισμοί. Ο ένας ήταν 3,1 Ρίχτερ με βάθος 5 χιλιομέτρων και ο άλλος 2,5 Ρίχτερ με βάθος 7 χιλιομέτρων.

Στους 114 οι νεκροί από τον σεισμό στη Σμύρνη

Η Τουρκία ολοκλήρωσε στις αρχές Νοεμβρίου τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στο Αιγαίο ενώ ο απολογισμός των νεκρών στη Σμύρνη έχει φθάσει τους 114. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης, τον τραυματισμό 1.035 ανθρώπων στη Σμύρνη και 137 από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης σε 17 κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει, ολοκληρώθηκε και οι ομάδες καθαρίζουν τα συντρίμμια. Επίσης, περισσσότερες από 2.790 σκηνές είχαν στηθεί ως προσωρινό καταφύγιο και τουλάχιστον 10.222 κρεβάτια διανεμήθηκαν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η AFAD.

Πώς προστατευόμαστε από σεισμούς;

Μέσα στο σπίτι 

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού (κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια, μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες, μακριά από εξωτερικούς τοίχους).
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.).
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι:

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται (μακριά από κτίρια και δέντρα και μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments