Ελλάδα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Στις 21 Δεκεμβρίου είναι ασφαλέστερο το άνοιγμα της αγοράς

Δημοσθένης Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Στις 21 Δεκεμβρίου είναι ασφαλέστερο το άνοιγμα της αγοράς
Δημοσθένης Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι ασφαλέστερο να ανοίξει η αγορά, ενώ η 7 Δεκέμβρη είναι νωρίς για να ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Για το πότε είναι ασφαλές να αρθεί το lockdown μίλησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αλλά και για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Όπως εκτιμά ο ίδιος «συνολικά στη χώρα βλέπουμε αποσυμπίεση, αλλά σε κάποιες περιοχές αυτή είναι πιο αργή». Ο κ. Σαρηγιάννης, παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «περί τις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς».

Ασφαλέστερο το άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου

«Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Κατά τον ίδιο, αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία της εστίασης.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, είπε: «Είναι νωρίς να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20 του μήνα». Κατέληξε δε λέγοντας: «Καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση».

Στέλιος Πέτσας: Οι ημερομηνίες που εξετάζονται για άρση του lockdown

Αποκαλυπτικός ήταν ο Στέλιος Πέτσας σε σημερινές του δηλώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομία πριν από τις γιορτές.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης. Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός». Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments