Κόσμος

Καναδάς εξαγωγές φαρμάκων: Βάζει μπλόκο στις πωλήσεις στις ΗΠΑ

Καναδάς εξαγωγές φαρμάκων: Βάζει μπλόκο στις πωλήσεις στις ΗΠΑ
Καναδάς εξαγωγές φαρμάκων: Προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά δίνει η κυβέρνηση του Καναδά με την απόφασή της να περιοριστούν οι εξαγωγές φαρμάκων που κυρίως έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει μπλόκο στις εξαγωγές φαρμάκων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Σάββατο 28 Νοεμβρίου, θα εφαρμοστεί απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων που προορίζονται κυρίως με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η απαγόρευση αυτή έρχεται τη στιγμή που τίθεται αύριο, Δευτέρα, σε ισχύ στις ΗΠΑ μια μεταρρύθμιση που προωθήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για να επιτραπεί η εισαγωγή φαρμάκων από το εξωτερικό ώστε να πέσουν οι τιμές.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέψει κυρίως στους φαρμακοποιούς και τους χονδρεμπόρους φαρμάκων να εισάγουν χύμα ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την καναδική αγορά, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το καναδικό υπουργείο Υγείας.

Το μέτρο αυτό «έτυχε σημαντικής υποστήριξης στο επίπεδο των αμερικανικών πολιτειών και η υιοθέτησή του από τη βιομηχανία θα όξυνε το τρέχον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στον Καναδά», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Το σύστημα υγειονομικής φροντίδας μας είναι ένα σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας και εννοούμε να το προστατεύσουμε», δήλωσε η Πάτι Χαϊντού, η καναδή υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας την υιοθέτηση την Παρασκευή ενός διατάγματος προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Καναδάς είναι μια μικρή αγορά που αντιπροσωπεύει το 2% των πωλήσεων φαρμάκων στον κόσμο, έναντι του 44% που αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ. Όμως ο Καναδάς προμηθεύεται το 68% των φαρμάκων του από το εξωτερικό, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από το 2017, σχεδόν τα μισά (44%) από τα φάρμακα που πωλούνται στον Καναδά παρουσίασαν έλλειψη «τουλάχιστον μία φορά», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πανδημία της Covid-19 αύξησε τη ζήτηση ορισμένων φαρμάκων, περιπλέκοντας περισσότερο τον εφοδιασμό του Καναδά με φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες.

Το διάταγμα καλύπτει όλα τα φάρμακα που μπορούν να εισαχθούν χύμα στις ΗΠΑ, καθώς και αυτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού, τα βιολογικά προϊόντα και τις ρυθμιζόμενες ουσίες.

Η απαγόρευση ισχύει για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους χονδρεμπόρους και τους διανομείς που έχουν άδεια να πωλούν στον Καναδά.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες στο καναδικό υπουργείο ώστε να μπορεί να προβαίνει σε εκτίμηση του κινδύνου να παρουσιασθούν ελλείψεις στον Καναδά. Τα φάρμακα κοστίζουν ακριβότερα στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στον Καναδά. Οι τιμές στον Καναδά παραμένουν ωστόσο υψηλότερες από αυτές στις περισσότερες άλλες βιομηχανικές χώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments