Οικονομία

Brexit: Σκληρό πόκερ για το οριστικό διαζύγιο

Brexit: Σκληρό πόκερ για το οριστικό διαζύγιο
Brexit: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τους όρους του οριστικού διαζυγίου, με τον Τζόνσον να δηλώνει ότι το Λονδίνο μπορεί να βγει κερδισμένο ακόμα και με μη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τις συνομιλίες αυτήν τη φορά να μεταφέρονται σε υψηλότερο επίπεδο. Βρετανία και ΕΕ αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους του οριστικού διαζυγίου, και πια οι συνομιλίες γίνονται ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρώπης των 27. Ο Μπαρνιέ ταξίδεψε στο Λονδίνο την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσει σε προσωπικό επίπεδο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, που φαίνεται να παίζει σκληρό πόκερ, καθώς δηλώνει πως η Βρετανία μπορεί να βγει κερδισμένη και χωρίς καμία συμφωνία.

Σύμφωνα με το BBC, o Τζόνσον υποστηρίζει ότι «η πιθανότητα μιας συμφωνίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους και τους συνεργάτες μας στην ΕΕ» και προκρίνει ως λύση μια εμπορική συμφωνία, «η οποία», όπως λέει, «θα ωφελήσει τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές». Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Βρετανία ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ «θα μπορούσε να ευημερήσει».

Το ζήτημα της αλιείας

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου παραμένει το ζήτημα της αλιείας, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα της προεκλογικής καμπάνιας του Τζόνσον, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το ψάρεμα κι άλλες τόσες κινδυνεύουν σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ήταν προσβλητική η προσφορά του κυρίου Μπαρνιέ δηλαδή το ποσοστό που πρόσφερε της τάξης 15-18%», δηλωσε στην εφημερίδα Sun ο Τζον Μπολς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ψαράδων του Νορθ Ντέβον.

Η Βόρεια Ιρλανδία, τα σκληρά σύνορα και η άποψη του Μπάιντεν

Επίσης μείζον ζήτημα συνιστά και η διατήρηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την αποφυγή σκληρών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία. Το ζήτημα αυτό έχει ήδη τεθεί και από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα, πάντα, με το BBC, εφόσον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τη φέρει στο κοινοβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα καταθέτοντας το μελλοντικό νομοσχέδιο σχέσεων, για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο έχει εργαστεί για αρκετούς μήνες.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πτώση κατά 11, 3% του ΑΕΠ, πριν ακόμα το σοκ του  Brexit.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Σούνακ ανακοίνωσε μία πρωτόγνωρη πτώση 11,3% του ΑΕΠ το 2020 προτού ανακάμψει με ρυθμό 5,5% το επόμενο έτος και 6,6% το 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια. Η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη του 2022 προτού η οικονομία της επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την υγειονομική κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments