Οικονομία

Έκτακτο βοήθημα συνταξιούχοι: Βρούτσης – «Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πιστωθεί στους δικαιούχους»

Έκτακτο βοήθημα συνταξιούχοι: Βρούτσης – «Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πιστωθεί στους δικαιούχους»
Έκτακτο βοήθημα συνταξιούχοι: Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για το πότε θα καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, μίλησε για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την Πέμπτη και αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τις αναστολές εργασίας.

Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» φιλοξενήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ενημέρωσε για το πότε θα καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, μίλησε για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τις αναστολές εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αύριο και μεθαύριο, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί έκτακτο βοήθημα για 105.000 συνταξιούχους, ενώ μίλησε και για το όφελος που θα έχουν επιχειρήσεις και μισθωτοί από αρχές Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη εμβληματικό καθώς επηρεάζει περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς και περίπου 260.000 επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε από την 1/1/2021 οι μισθωτοί θα δουν αύξηση στην τσέπη τους και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα δουν αύξηση του εισοδήματος ανά εργαζόμενο. Επίσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξωματική αντιπολίτευση που «με ψευτοεπιχειρήματα και προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει ώς άλλοθι τον ΟΑΕΔ, δεν ψήφισε αυτήν την πολύ σημαντική διάταξη».

Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στο θέμα δεν ευσταθούν, δήλωσε ο κ. Βρούτσης, καθώς κατά πρώτον το επίδομα ανεργίας δεν άλλαξε νομοθετικά, ούτε αλλάζει ούτε θα αλλάξει και κατά δεύτερον τα κριτήρια βάσει των οποίων εντάσσεται κάποιος στους ανέργους ή τους μακροχρόνια ανέργους δεν άλλαξαν, ούτε αλλάζουν, ούτε θα αλλάξουν.

«Τα επιδόματα ανεργίας δεν θίγονται ούτε ως προς τα κριτήρια ούτε ως προς το ύψος τους» δήλωσε με έμφαση.

«Σε ένα μήνα ακριβώς τα εισοδήματα εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα αυξηθούν μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είναι μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή της κυβέρνησης και προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος και σε συγκεκριμένα παραδείγματα ως προς το όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τι θα γίνει με τις αναστολές συμβάσεων

Σε σχέση με τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας τόνισε ότι συνολικά 328.000 εργαζόμενοι σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις ήδη πληρώνονται με απόλυτη συνέπεια από την Παρασκευή. Οι πληρωμές εξελίσσονται, και μέχρι την Δευτέρα το βράδυ θα έχουν πάρει τα χρήματα που προκύπτουν από τις αναστολές του Νοεμβρίου.

Εκείνο που εκκρεμεί για τον Νοέμβριο, είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή το διάστημα αυτό. «Επιδίωξή μας είναι να δοθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή κι από αυτό που είχαμε πει», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Για την περίπτωση των εργαζομένων του Δεκεμβρίου σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε λόγω της πανδημίας πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι οτι για τις κλειστές επιχειρήσεις του Δεκεμβρίου, όποιες προκύψουν, τα χρήματα θα καταβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αναστολές εργασίας να παραταθούν και τους επόμενους μήνες τόνισε ότι «κανένας εργαζόμενος και κανένας άνεργος δεν θα μείνει ακάλυπτος όσο διάστημα βρισκόμαστε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον».

Επίσης, αναφέρθηκε στα αναδρομικά για 172.222 κληρονόμους σημειώνοντας ότι στις 17 Δεκεμβρίου τελειώνει η πρώτη φάση ολοκλήρωσης των αιτήσεων, και όσοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέχρι αυτήν την ημερομηνία, θα πληρωθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται σχετικά με τις 135.000 εκκρεμείς συντάξεις. «Μέχρι το τέλος του 2021 οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις θα αποδοθούν σε όλους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Από τις αρχές του 2022 θα παίρνουν όλοι τις συντάξεις ψηφιακά σε ένα δευτερόλεπτο. Έκανε, δε, έκκληση στους εργαζόμενους που σκέφτονται πότε θα βγουν σε σύνταξη να ευθυγραμμιστούν με το χρονοδιάγραμμα του «ΑΤΛΑΣ» για να πάρουν την σύνταξη τους σε ένα δευτερόλεπτο. Τέλος, απάντησε σε θέματα ασφαλιστικής ενημερότητας για πολίτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments