Ελλάδα

Κοντοζαμάνης εμβόλια: Πώς θα συντηρηθούν – Τα ψυγεία ειδικών προδιαγραφών

Κοντοζαμάνης εμβόλια: Πώς θα συντηρηθούν – Τα ψυγεία ειδικών προδιαγραφών
Κοντοζαμάνης εμβόλια: Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για το πώς θα συντηρηθούν τα εμβόλια κορωνοϊού όταν φτάσουν στην Ελλάδα.

Στη συντήρηση των εμβολίων για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε σήμερα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας. Ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες συντήρησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι 14. Από αυτά, τα επτά είναι ήδη στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, θα υπάρξει διασπορά αυτών των ψυγείων σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν.

Για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι τα εμβόλια διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξης των -70 βαθμών Κελσίου, όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου». Γι’ αυτό, όπως διευκρίνισε, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δεν χρειάζεται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία.

«Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός ώστε η διανομή να γίνει όπως πρέπει στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, σε απλή ψύξη» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Δείτε τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Σε σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό η τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Moderna καταθέτει αίτημα έγκρισης στον Οραγανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ξεπερνάει το 94%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της φάσης 3. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, κανένας από όσους εμβολιάστηκαν δεν νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σήμερα αίτηση για ρυθμιστική άδεια σήμερα – ένα κρίσιμο ορόσημο που φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στο να έχει δύο διαθέσιμα εμβόλια για τον κοροναϊό πριν το τέλος της χρονιάς.

Το αίτημα θα κατατεθεί στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης. Αναμένεται, δε, ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ θα το εξετάσει κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στις 16 Νοεμβρίου, τα πρώτα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα κοντά στο 95%. Το εμβόλιο της Moderna δοκιμάστηκε σε 30.000 άτομα στην τρίτη φάση, αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% και συναγωνίζεται σε ποσοστά προστασίας παιδικά εμβόλια.

Οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και στις 21 Δεκεμβρίου αν η διαδικασία με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) κυλήσει ομαλά, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής, Stéphane Bancel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments