Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/11: 1044 νέα κρούσματα – 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 30/11: 1044 νέα κρούσματα – 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 30/11: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 1044 νέες μολύνσεις του ιού στη χώρα, ενώ οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2406.

Η μείωση στα νέα κρούσματα συνεχίζεται και σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον ιό, σήμερα Δευτέρα έχουμε 1044 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271 , ενώ 85 είναι καταγεγραμμένοι θάνατοι και 2406 οι νεκροί συνολικά στη χώρα μας, όπως δείχνει και το infographic που ακολουθεί:

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην κάνουν δηλώσεις για το πότε θα τερματιστεί το lockdown. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Για οριακή βελτίωση της κατάστασης και ενδείξεις πως αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η πίεση στο , στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε νωρίτερα λόγο ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα με στόχο να φθάσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες υγιείς στο εμβόλιο.

«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. svg%3E

Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουμε δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις «διπλές καταγραφές» των κρουσμάτων

Τα τελευταία 24ωρα έχει προκύψει ένα ζήτημα για το κατά πόσο τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Όλα ξεκίνησαν από δυο δημοσιεύματα Κυριακάτικων εφημερίδων. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα από τη «Δημοκρατία» και «Το Βήμα» ανέφεραν ότι υπάρχει «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά ημερήσια.

Μάλιστα στα δημοσιεύματα έγινε αναφορά στους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά που φέρονται να εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για όλη αυτή την κατάσταση. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι δυο τους μιλούσαν καθημερινά στους πολίτες στο πρώτο κύμα της πανδημίας και θα ήθελαν να λαμβάνουν τα σωστά νούμερα πριν μιλήσουν στον Ελληνικό ζητώντας του να δείξει την απαραίτητη πειθαρχεία στην εφαρμογή των μέτρων.

Το επιβεβαίωσε η Λινού

Το πρόβλημα που υπάρχει επιβεβαίωσε ουσιαστικά και η Αθηνά Λινού σε συνέντευξη της το πρωί της Δευτέρας. Η διακεκριμένη επιστήμονας τόνισε ότι για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα -όπως είπε- να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων. Φυσικά αυτό γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με το πλάνο για την καταπολέμηση του ιού.

Η κ. Λινού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα.

Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments