Ελλάδα

Παράταση lockdown μέχρι 14 Δεκεμβρίου

Παράταση lockdown μέχρι 14 Δεκεμβρίου
Τα δεδομένα των επόμενων ημερών θα καθορίσουν πως θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα, με τους πολίτες απ’ την μια να μετρούν αντίστροφα για την άρση των μέτρων και τους ειδικούς από την άλλη να τονίζουν πως όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. Τα κρούσματα μπορεί να έχουν μειωθεί, ωστόσο παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα ενώ οι νεκροί είναι σταθερά κοντά στους 100.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας κατά νου το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως το lockdown παρατείνεται έως τις 7 Δεκεμβρίου. Τι θα γίνει όμως στη συνέχεια;

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βιάζονται να πάρουν αποφάσεις. Οι επόμενες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με διασωληνωμένους, νοσούντες και νεκρούς θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις του για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Πάντως, με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα φαίνεται πως θα δοθεί παράταση στην παράταση. Έτσι, το άνοιγμα τις οικονομίας, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του Γιάννη Σαραντάκου στο Open TV, πιθανότερα να συμβεί στις 14 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε το lockdown θα ισχύει κανονικά.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα και τονίζουν πως αναμένεται και τρίτο κύμα το οποίο θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα καθώς θα έρθει στην καρδιά του χειμώνα. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, γνωστοποιώντας ότι «έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης», ακόμη και αν οι ρυθμοί της διαδικασίας δεν ικανοποιούν στο έπακρο τους επιστήμονες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος συνέστησε «μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή», αλλά και «Χριστούγεννα μεταξύ μας», προσγειώνοντας απότομα όσους έτρεφαν ελπίδες για μια γερή ανάπαυλα από τους περιορισμούς ενόψει Χριστουγέννων. Άλλωστε, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το ρεβεγιόν δεν απέχει και πολύ από το τραπέζι της Ανάστασης, καθώς:

  • Θα απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό,
  • θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες,
  • θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά, πολυχώροι ψυχαγωγίας και χιονοδρομικά κέντρα.

Παράλληλα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο να γίνει άρση της καραντίνας στις 7 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με  παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας “και σίγουρα 10 ημέρες”. Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Η κ. Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments