Ελλάδα

Διασωληνώθηκε Αρχιμανδρίτης που κοινωνούσε πιστούς εν μέσω καραντίνας

Διασωληνώθηκε Αρχιμανδρίτης που κοινωνούσε πιστούς εν μέσω καραντίνας
Αρχιμανδρίτης κορωνοϊός: Είχε ταχθεί υπέρ της συνέχειας όλων των μυστηρίων της Εκκλησίας εν μέσω πανδημίας. Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Διασωληνωμένος στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω κορωνοϊού, νοσηλεύεται ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου στο Παλαιογράτσανο του δήμου Βελβεντού, Αυγουστίνος Μύρου. Ο ιερωμένος δέχθηκε την «ακατάσχετη επιδρομή του μικροσκοπικού εχθρού», όπως είχε γράψει σε άρθρο του για τον ιό, ενώ είχε παραδεχθεί σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι κοινωνούσε, παρανόμως, πιστούς εν μέσω πανδημίας.

«Κοινώνησα κάποιες έκτακτες περιπτώσεις τις ημέρες που απαγορευόταν. Γιατί όταν ερχόταν κάποιος ο οποίος μου έλεγε ότι η μητέρα μου είναι άρρωστη, δεν μπορούσα να μην πάω στο σπίτι να την κοινωνήσω. Είτε ο άλλος είχε απόλυτη ανάγκη να κοινωνήσει, έπρεπε να βρω τρόπο να τον κοινωνήσω.

Δεν είναι δυνατόν κανείς, ούτε η πολιτεία ούτε και εμείς ακόμη, να στερήσουμε τη Θεία Κοινωνία από τους ανθρώπους» είχε πει χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου, δείχνοντας το δάχτυλο σε όλους όσοι μιλούσαν για κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας: «Οι επιστήμονες οφείλουν να γνωρίζουν τα όρια τους όπως και όσοι ασχολήθηκαν και μίλησαν για το μυστήριο, είτε πολιτικοί, είτε φιλόσοφοι, είτε συγγραφείς, είτε οποιοσδήποτε, γιατί η επιστήμη και η λογική δεν εξηγεί το θαύμα. Και αυτό είναι θαύμα».

Η «ταπείνωση» και η «περιφορά» της Πρωτοφάλτη

Τον περασμένο Μάιο ο Αρχιμανδρίτης πάντρεψε ένα ζευγάρι, που χρειάστηκε να διανύσει 45 χιλιόμετρα, για να έρθει εις γάμου κοινωνία στο Παλαιογράτσανο Βελβεντού. Ο κ.Αυγουστίνος Μύρου είχε χαρακτηρίσει «ταπείνωση» της Εκκλησίας, την αποδοχή των περιοριστικών μέτρων από την πολιτεία.

«Η πολιτεία ταπείνωσε την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία και μαζί ταπείνωσε και τον απλό πιστό λαό. Μπορούσε να συνεργαστεί υπεύθυνα με την Ιερά Σύνοδο, να δώσει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Κανείς άλλος δεν έδειξε τόση υπακοή στα μέτρα της πολιτείας όσο έδειξαν οι άνθρωποι της Εκκλησίας. Μπορούσε να βοηθήσει να τηρηθούν κάποια απαραίτητα μέτρα. Όχι να απαγορεύσει να χτυπούν οι καμπάνες».

«Δεν έπρεπε επίσης να απαγορεύσει την περιφορά του Επιταφίου. Θα μπορούσε να το κάνει με όρους… Δεν επιτρέπεται στην Ορθόδοξη Ελλάδα να αναζητούμε παρηγοριά και ελπίδα σε κρίσιμες ώρες, όπως αυτές που περάσαμε, μιμούμενοι τους τρόπους ελαφρότητας των ταλαίπωρων δυτικών, με την περιφορά τραγουδίστριας στους δρόμους της Αθήνας ή με χειροκροτήματα πάνω στα μπαλκόνια και όχι με τους αιωνόβιους σοβαρούς τρόπους που έχει η Ορθόδοξη παράδοσή μας» είχε πει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κινητή συναυλία πάνω σε φορτηγό, που έδωσε η δημοφιλής ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ο Αρχιμανδρίτης είχε αντιπροτείνει να γίνει περιφορά των εικόνων και των λειψάνων Αγίων. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε πανδημία. Στην Κοζάνη το 1918 πέθαιναν οι άνθρωποι κατά δεκάδες. Και οι άνθρωποι έκαναν λιτανείες, έφεραν την κάρα του Αγίου Νικάνορα και από την ημέρα εκείνη, ελαττώθηκαν μέσα σε δυο τρεις μέρες και σταμάτησαν όλοι οι θάνατοι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του Αρχιμανδρίτη, που νοσηλεύεται τα τελευταία 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, κρίνεται ως σοβαρή. Το pagenews εύχεται ταχεία ανάρρωση στον ιερωμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments