Διεθνή

Γαλλία αστυνομική βία: Καλλιτέχνες τραγουδούν τα συνθήματα των διαδηλωτών

Γαλλία αστυνομική βία: Καλλιτέχνες τραγουδούν τα συνθήματα των διαδηλωτών
Γαλλία αστυνομική βία: Μετά από διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την χώρα, μετά από βίντεο τρομακτικής αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η κυβέρνηση αποσύρει τον νόμο που απαγόρευε στους πολίτες να φωτογραφίζουν αστυνομικούς σε διαδηλώσεις. Καλλιτέχνες κυκλοφορούν βίντεο που τραγουδούν κατά της αστυνομική βίας.

Συγκλονισμένη είναι η Γαλλία μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων που κατάφεραν να στρέψουν την κυβέρνηση Μακρόν σε άτακτη υποχώρηση. Παρά τις απαγορεύσεις, χιλιάδες είναι αυτοί που κατάβηκαν σε όλη τη χώρα ενάντια στην αστυνομική βία αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση που με τον νόμο περί ασφάλειας που κατέθεσε, θέλησε να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Μόνο το Σάββατο στο Παρίσι διαδήλωσαν 200.000, ενώ τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις αντιδράσεις και απέσυρε το περιβόητο άρθρο 24 του νέου αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της για την προστασία των πολίτων, σύμφωνα με το οποίο ποινικοποιείται η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν «απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα».

Στον ρυθμό των διαδηλώσεων, μια ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών στη Γαλλία ετοίμασε βίντεο με ένα χορευτικό και ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τα συνθήματα των διαδηλωτών για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Η αστυνομική βία στη Γαλλία έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν υπάρξει χιλιάδες τραυματίες, νεκροί και άνθρωποι που έχουν χάσει τα μάτια τους από τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας στη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε αυτό το κλίμα έχει συμβάλει και η συνεχής επιβολή από την κυβέρνηση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ακόμα και πριν την πανδημία, με τους πολίτες να αψηφούν συχνά τις απαγορεύσεις και να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Από τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» μέχρι τις περσινά μαζικά συλλαλητήρια κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση Μακρόν έχει δημιουργήσει ένα χάσμα με τους πολίτες της, ενώ η πανδημία έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερη δυσαρέσκεια. Η οπισθοχώρησή της στο νόμο που ήθελε να περάσει, δείχνει εξάλλου ότι η πολιτική κρίση στην κυβέρνηση Μακρόν βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

«Παρακολουθείτε! Σας έχουμε δει!

Ξυλοφορτώνετε! Σας έχουμε δει!

Βγάζετε μάτια! Σας έχουμε δει!

Μας ακρωτηριάζετε! Σας έχουμε δει!

Μας γονατίζετε! Σας έχουμε δει!

Μας δολοφονείτε! Θα σας καταγράφουμε!

Ακόμα βιντεοσκοπείστε!

Τα (αποδεικτικά) στοιχεία θα κρατούνται!

Στο δρόμο διαδηλώνουμε.

Κράτος κρύβεσαι πίσω από την αστυνομία σου με την πλήρη ατιμωρησία!

Πίσω από την αστυνομία σου με την πλήρη ατιμωρησία!

Θα σας καταγράφουμε!

We will, we will REC you!

Αίμα στα κράνη σας.

Ντροπή σας!

Όταν μας απειλείτε

Σας βλέπουμε!

Θα σας καταγράφουμε!

We will, we will REC you!»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments