Τεχνολογία

Αποστολή στη Σελήνη: Δείγματα από την επιφάνεια της θα μεταφερθούν στη Γη

Αποστολή στη Σελήνη: Δείγματα από την επιφάνεια της θα μεταφερθούν στη Γη
Αποστολή στη Σελήνη: Ιστορική χαρακτηρίζεται η διαστημική αποστολή της Κίνας, που έχει στόχο να μεταφέρει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δείγμα από την επιφάνεια της Σελήνης στη Γη.

Μετά από δεκαετίες μία διαστημική αποστολή έχει ως στόχο να μεταφέρει δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης πίσω στη Γη. Πρόκειται για την προσπάθεια της Κίνας που με το ρομποτικό σκάφος του προγράμματος Chang’e-5 θα προσπαθήσει να φέρει λίγο από το φεγγάρι στον πλανήτη μας. Το σκάφος έχει προσσεληνωθεί με επιτυχία και έχει ξεκινήσει την διαδικασία συλλογής δειγμάτων. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας να παίξει ρόλο στον τομέα των διαστημικών ερευνών.

Σε περίπτωση που το ρομποτικό σκάφος καταφέρει να επιστρέψει στη Γη με δείγματα, περίπου 4 κιλών, από την επιφάνεια της Σελήνης, θα πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη παρόμοια αποστολή μετά το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και αποστολές ρομποτικών σκαφών από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με το protothema.gr.

Οι αποστολές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης

Το πρόγραμμα Apollo των ΗΠΑ κατάφερε να φέρει στον πλανήτη μας 382 κιλά σεληνιακού υλικού το οποίο ακόμα και σήμερα μελετούν οι επιστήμονες. Μάλιστα, ένα μικρό κομμάτι του υλικού που έφεραν οι αμερικανικές αποστολές από τη Σελήνη εκτίθενται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς μέρος από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11 δωρήθηκαν το 1970 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα και σε 100 ακόμη χώρες.

Η Κίνα προετοιμάζεται για επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι

Το κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας Chang’e, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεότητα της Σελήνης, ξεκίνησε να υλοποιείται το 2007, όταν το Chang’e 1 και το Chang’e 2 τρία χρόνια αργότερα, κατάφεραν να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ακολούθησε το Chang’e 3 το 2013 και το Chang’e 4 το 2019, το οποίο κατάφερε να προσσεληνωθεί. Η τελευταία φάση του προγράμματος, το Chang’e-5 αναμένεται να συγκεντρώσει δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ το μελλοντικό πρόγραμμα Chang’e 6 σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός ρομποτικού σταθμού στον νότιο πόλο της Σελήνης, ώστε μέχρι το 2030 η Κίνα να στείλει για πρώτη φορά μετά τις ΗΠΑ, επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.

Η αποστολή Chang’e 5

Το Chang’e 5 ξεκίνησε να ετοιμάζεται για το ταξίδι του στις 23 Νοεμβρίου 2020 στις 20:30. Στις 28 Νοεμβρίου στις 12:58, ενεργοποιήθηκε ο κινητήρας του και μέσα σε 17 λεπτά από την απογείωση του έφτασε τροχιά 400 χλμ γύρω από τη Σελήνη. Το πρωί της 30ης Νοεμβρίου, το όχημα που είχε σχεδιαστεί να προσσεληνωθεί αποσπάστηκε από τον μηχανισμό εκτόξευσης και την 1η Δεκεμβρίου ακούμπησε την επιφάνεια της Σελήνης.

Το κινεζικό ρομποτικό σκάφος αναμένεται να παραμείνει στη Σελήνη για περίπου δύο εβδομάδες και η επιστροφή του στη Γη και συγκεκριμένα σε βάση στη Μογγολία, αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στο κινεζικό πρόγραμμα προσσελήνωσης συμμετέχει επικουρικά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) η οποία παρέχει υποστήριξη μέσω του σταθμού της στη Γαλλική Γουιάνα ενώ κατά τη φάση προσγείωσης, η ESA θα χρησιμοποιήσει τον σταθμό της, που βρίσκεται στις Κανάριες Νήσους.

Το Chang’e-5 δεν είναι το μοναδικό διαστημικό πρόγραμμα σε εξέλιξη καθώς η αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται στο διάστημα από το 2014, αναμένεται να επιστρέψει με δείγμα υλικού από έναν αστεροειδή που ονομάζεται Ryugu τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments