ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ελίζα Βόζεμπεργκ
Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί διαδικτυακή βία

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Μετέφερε τι συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για το σοβαρό ζήτημα της έμφυλης βίας εν μέσω κορωνοϊού, έδωσε στατιστικά στοιχεία που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν λόγω της μερικής απουσίας των καταγγελιών, ενώ αναφέρθηκε και στη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η Επιτροπή Γυναικών της ΕΕ.

Για το κρίσιμο ζήτημα της έμφυλης βίας μίλησε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.

Μετέφερε τι συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ειδικά εν μέσω κορωνοϊού, έδωσε στατιστικά στοιχεία που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν λόγω της μερικής απουσίας των καταγγελιών, ενώ μίλησε και για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η Επιτροπή Γυναικών στην οποία συμμετέχει και η ίδια. Διαβάστε τι είπε στον Δημήτρη Τάκη:

Για τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για την έμφυλη βία εν μέσω της πανδημίας:

«Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Στις 25 του μήνος είχαμε την Παγκόσμια Μέρα για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών. Η προχθεσινή μας εκδήλωση έχει την εξής διαφορά: είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία έχω την τιμή να είμαι εισηγήτρια σε αυτή την έκθεση, η οποία ασχολείται εξειδικευμένα με τη βία κατά των γυναικών στο διαδίκτυο. Η ειδοποιός διαφορά εντός και εκτός διαδικτύου αφενός έγκειται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους δράστες και αφετέρου στην ανωνυμία. Οι τεχνικές αυτές που προηγούνται οποιασδήποτε νομοθεσίας καλούν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν έτσι ώστε να βρούμε τις νομικές οδούς εκείνες που θα εστιάσουν ειδικότερα στην πρόληψη.

Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Καλέσαμε ειδικούς από τη Europol και τις ειδικές υπηρεσίες να συνεργαστούν γιατί καταλαβαίνετε ότι εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν προηγμένες υπηρεσίες καταπολέμησης του διαδικτυακού εγκλήματος, είναι εκείνες που μπορεί να εξειδικεύσουν την τεχνολογία τους, έτσι ώστε να προλαμβάνονται αυτά τα φαινόμενα».

Για τα στατιστικά γύρω από αυτό το φαινόμενο:

«Το τραγικό είναι ότι μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί διαδικτυακή βία. Διδικτυακή βία είναι η βία που ασκείται μέσω του διαδικτύου. Οι δράστες μπαίνουν σε ιστότοπους που δεν είναι σαφής η προέλευσή τους. Πολλές φορές έχει έδρα σε δύο και τρεις ή περισσότερες χώρες. Γι’ αυτό και είναι δύσκολη η ανίχνευση. Ποτέ σε αυτό το φαινόμενο, είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου, δεν είναι σαφείς οι στατιστικές. Γιατί παρουσιάζεται ένα φαινόμενο, ιδιαίτερα σε κράτη μέλη στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει ένας συντηρητισμός να μην καταγγέλονται αυτά τα φαινόμενα».

Στη συνέχεια η κ. Βόζεμπεργκ πρόσθεσε ότι υπάρχει ο φόβος του «κοινωνικού αποκλεισμού ή του ρατσισμού με αποτέλεσμα και οι στατιστικές να μην είναι σαφείς, αλλά και να μην βοηθούνται τα κράτη μέλη με τους επίσημους θεσμούς και τις δομές που έχουν να προστατεύσουν αυτά τα θύματα».

 Για το τι σημαίνει πρακτικά η διαδικτυακή βία:

«Κατ’ αρχάς υπάρχουν οι σελίδες γνωριμίας όπου οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάζεται με ψευδή στοιχεία. Είχα την εμπειρία μιας δυστυχούς υποθέσεως πριν από χρόνια όταν ασκούσα μάχιμη δικηγορία, πριν εκλεγώ ευρωβουλευτής, και υπερασπίστηκα μια κοπέλα η οποία γνώρισε ένα νέο, υποτίθεται, άνδρα μέσα από το διαδίκτυο. Της έκλεισε ραντεβού, δεν ήταν αυτό που παρουσιαζόταν και υπέστη ένα βιασμό και κακοποίηση μέχρι που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σας λέω ένα παράδειγμα.

Κάποια άλλα πολύ απλά: Κοπέλες φωτογραφίζονται για τη δική τους χρήση και μετά κάποιος διαδίδει τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Αυτό είναι μια άλλη μορφή βίας. Ή υφίστανται εξευτελισμό με απειλές και εκβίαση για τους γονείς ή για τους χώρους εργασίας. Πρέπει να επισημάνουμε κάτι. Επειδή υπάρχει μια νοοτροπία παγιωμένη, νοσηρή, σε κάποιες κοινωνίες που πρέπει να εξαλειφθεί, ότι το θύμα μπορεί να προκάλεσε, στις περιπτώσεις αυτής της βίας ή οποιασδήποτε βίας κατά των γυναικών δεν υπάρχει ελαφρυντικό στον δράστη, ποτέ.

Δεν υπάρχει ούτε αιτιολογία. Ποτέ το θύμα δεν προκαλεί. Ο δράστης είναι βίαιος αφ’ εαυτού και πρέπει να κοιτάξουμε τον πυρήνα αυτού του φαινομένου».

Για το τι μπορεί να κάνει η ΕΕ:

«Μέχρι το τέλος του ’21, η Επιτροπή θα φέρει νομοθετική πρόταση, πρόταση για οδηγία. Η δουλειά που κάνουμε εμείς, όπου είμαι και εγώ εισηγήτρια και είναι τιμή μου, θα είναι τα θεμέλια στα οποία θα στηριχτεί η νομοθεσία η οποία θα έχει και προληπτική κατεύθυνση, αλλά και κατασταλτική. Πάντοτε με τη βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών διότι η δράση των εγκληματιών, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν και η τεχνολογική εξέλιξη πάντα προηγείται της νομοθεσίας. Εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε την επόμενη κίνηση. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η πρόληψη».

Για την έμφυλη βία μέσα στην οικογένεια:

«Εκεί υπάρχουν οι εθνικές νομοθεσίες, αλλά το παγκόσμια άρτιο νομοθέτημα είναι η σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως που η χώρα μας την έχει υπογράψει και κυρώσει, αλλά υπάρχουν ακόμα 6-7 κράτη μέλη που δεν την έχουν κυρώσει». Η κ. Βόζεμπεργκ πρόσθεσε ότι αυτά τα κράτη μέλη την έχουν υπογράψει, αλλά δεν την έχουν κυρώσει, καθώς επικαλούνται το οικονομικό σκέλος που αυτή περιλαμβάνει που είναι «βαρύ».

Τέλος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «στην Ελλάδα είναι επαρκείς οι δομές, η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής έχει πάνω από 20 σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες, ούτως ώστε να ξέρουν οι γυναίκες που υφίστανται βία ότι μπορούν να στηριχτούν. Σημειωτέον ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει αύξηση από 20-60% στα κράτη μέλη. Η απόκλιση σχετίζεται με τις ελλιπείς καταγγελίες των θυμάτων».

Στη συνέχεια της συνέντευξης με τον Δημήτρη Τάκη, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που υπάρχει για το Πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών στην ΕΕ, ενώ ενημέρωσε και για το θέμα των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.