Ελλάδα

Βιαλ Χίος: Πνίγηκε στις λάσπες η δομή προσφύγων – Απαράδεκτες συνθήκες εν μέσω πανδημίας

Βιαλ Χίος: Πνίγηκε στις λάσπες η δομή προσφύγων – Απαράδεκτες συνθήκες εν μέσω πανδημίας
Βιαλ Χίος: Εικόνες ντροπής από την κλειστή δομή προσφύγων, με τους 2.500 κατοίκους της να πνίγονται στις λάσπες. Ακατάλληλες συνθήκες εν μέσω πανδημίας.

Απαράδεκτες συνθήκες βιώνουν οι πρόσφυγες στην δομή της Βιαλ της Χίου, καθώς μετά την βροχή στις 3 Νοέμβρη πνίγηκαν στις λάσπες. Οι ακατάλληλες συνθήκες αποτελούν κίνδυνο ιδίως εν μέσω πανδημίας και δεν επιτρέπουν να τηρηθούν τα στοιχειώδη μέτρα αποστασιοποίησης και υγειινής που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά.

Οι εικόνες και βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, δείχνει μία κατάσταση τριτοκοσμική και επικίνδυνη.  “Βιαλ, Χίος, 3/12/2020. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ. Είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Αιτούντες άσυλο, μετανάστες, πρόσφυγες, απορριφθέντες! Απλά άνθρωποι!”.

Σημειώνεται πως πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, είχε πραγματοποιηθεί εργασία καθαρισμού από τον δήμο. Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση, συνεργείο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε συνεννόηση με τον διοικητή της δομής απομάκρυνε από τον χώρο πλήθος εγκαταλελειμμένων σκηνών, παραπηγμάτων αλλά και απορριμμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Χίου ανέρχεται επίσημα σε 2.566 άτομα.

Βίντεο και φωτογραφία από το γκρουπ “Αλληλεγγύη στη Χίο / Solidarity in Chios“

Τέλος το πρόγραμμα “Εστία”

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα “Εστία” που εξασφάλιζε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που το δικαιούνταν, στο πρότυπο της κοινωνικής κατοικίας σταμάτησε να εφαρμόζεται για τη Χίο και την Λέσβο, από τις 30 Νοεμβρίου. Όλοι οι πρόσφυγες, θα μεταφέρονταν σε κλειστές δομές στα δύο νησιά. Η απόφαση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναρτήθηκε στην Διαύγεια και αναφέρει μεταξύ άλλων πως “υφιστάμενες μονάδες που λειτουργούν στην περιφερειακή ενότητα Χίου & στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου εντάσσονται έως και 30 Νοεμβρίου 2021, οπότε και διακόπτεται η λειτουργία του προγράμματος”. Πηγές του υπουργείου είχαν ενημερώσει πως όλοι οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν σε κλειστές δομές, αν είχαν ολοκληρωθεί και αν όχι, θα μεταφέρονταν στην ΒΙΑΛ.

Στο πρόγραμμα Εστία 2021, δεν θα γίνονται δεκτές νέες προτάσεις στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης & Ξάνθης, στην Π.Ε. Χίου, στην Π.Ε. Σάμου και στους δήμους Λέρου και Κω. Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει διάρκεια 12 μηνών και προϋπολογισμό, 91.513.400,03 ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου μέσω έκτακτων πόρων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments