Ελλάδα

Ενημέρωση κορωνοϊός: Για ποιο λόγο οι ειδικοί εισηγήθηκαν το μη άνοιγμα των σχολείων

Ενημέρωση κορωνοϊός: Για ποιο λόγο οι ειδικοί εισηγήθηκαν το μη άνοιγμα των σχολείων
Ενημέρωση κορωνοϊός: Οι δηλώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας ομιλητές θα είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην σημερινή ενημέρωση δεν θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία

Την ενημέρωση ξεκίνησε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου με την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την μη επαναλειτουργία των σχολείων. Όπως είπε η κινητικότητα που θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα των σχολείων πριν από τις γιορτές, θα επιβάρυνε το ιικό φορτίο. Και αν η τηλεκπαίδευση λειτουργεί ικανοποιητικά σε όλα τα σχολεία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διά ζώσης εκπαίδευση. Ωστόσο μετά τις 7 Ιανουαρίου, η επιτροπή θα κρίνει αν θα μπορέσουν τα σχολεία να ανοίξουν, καθώς συνεχίζει η διασπορά του ιού στην σχολική κοινότητα να είναι πιο περιορισμένη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό που ξεκινάει στην Βρετανία, κάτι που όπως είπε δεν ξαφνιάζει τους ειδικούς καθώς ήταν η χώρα που προχώρησε πρώτη σε εμβόλιο εναντίον της μηνιγγίτιδας. Όπως είπε ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που κατάφεραν με εμβόλιο να σταματήσουν την ασθένεια.

Αλλά και στην περίπτωση του κοκκίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε πρώτη να εμβολιάσει τις εγκύους, κάτι για το οποίο δίσταζε η παγκόσμια κοινότητα. Όπως ανέφερε οι Βρετανοί δείχνουν πως είναι πρωτοπόροι στις άμεσες αποφάσεις για την δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια προέτρεψε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις μέρες των Χριστουγέννων, και να τα περάσουν με την οικογένειά τους και τους στενούς συγγενείς, ενώ πρόσθεσε πως έτσι μπορεί να γίνουν τα καλύτερα Χριστούγεννα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Χρειάζεται προσοχή για να μην έχουμε νέα έξαρση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην παγκόσμια κατάσταση της πορείας της πανδημίας, όπου όπως ανέφερε το ανησυχητικό είναι η αύξηση των θανάτων ανά ημέρα που είναι περισσότεροι από το πρώτο κύμα. Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως συνεχίζεται η συρρίκνωση των ενεργών κρουσμάτων. Αλλά Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη συρρίκνωση των κρουσμάτων, έχει ακόμα μεγαλύτερο επιδημικό φορτίο.

Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στις αρχές του Νοεμβρίου, ωστόσο το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει τις ίδιες αντοχές και είναι πιο επιβαρυμένο. Χρειάζεται προσοχή για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί κατά την διάρκεια του Χειμώνα.

Δείτε live την ενημέρωση:

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments