Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 07/12: 1251 κρούσματα – 89 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 07/12: 1251 κρούσματα – 89 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 07/12: Η σημερινή εικόνα των μολύνσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συνεχίζει να είναι υψηλός ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων, γεγονός που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του ΕΣΥ. Ο αριθμός των θανάτων σήμερα είναι στους 89 , και ο συνολικός αριθμός από την αρχή της επιδημίας έφτασε πλέον τους 3092, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω Infographic.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς θα είναι οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει εδώ και μέρες ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά κι ότι θα τα περάσουμε το πολύ με άλλη μια οικογένεια μαζί. Σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε άφησε ένα παράθυρο να χαλαρώσουν τα μέτρα την παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι στην ελληνική κοινωνία αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Να περάσουμε τις γιορτές μαζί με τις οικογένειές μας ή άλλη μία οικογένεια ή μέχρι 9 άτομα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή διαδικτυακή ενημέρωση.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες για το τι ακριβώς θα ισχύσει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι τι θα γίνει μετά τις 9 το βράδυ εκείνων των ημερών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παρά μόνο για λόγους εργασίας, έκτακτου προβλήματος υγείας και για μικρή βόλτα με το κατοικίδιο μας γύρω από το σπίτι μας.

Θεωρείται σίγουρο ότι αν επιτραπεί να γίνουν μετακινήσεις σε άλλο σπίτι, τότε με κάποιον τρόπο θα δοθεί άδεια για να επιστρέψουν οι επισκέπτες στα σπίτια τους, για παράδειγμα μετά τα μεσάνυχτα όπως συνηθίζεται την Πρωτοχρονιά. svg%3E

Ανοιχτά από σήμερα τα εποχικά καταστήματα – Πώς θα λειτουργήσουν

Ανοίγουν από σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα με τα εποχικά είδη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 7 Ιανουαρίου, με το ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί ως τις 8:30 το βράδυ. Πρόκειται για συνολικά 110 καταστήματα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους αφού έχουν στείλει τον κωδικό 2 στο 13033, όπως δηλαδή κάνουν για να μεταβούν και στο σουπερ μάρκετ.

Αυτοί οι ΚΑΔ ανοίγουν:

Όπως έχει ανακοινωθεί θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
  • Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021
  • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων. Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ). svg%3E

Τι άλλα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές:

  • Ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ.
  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ασανσέρ. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
  • Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Οι προειδοποιήσεις Δερμιτζάκη και Μόσιαλου

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο καθηγητής. Θυμίζουμε ότι από σήμερα ανοίγουν κάποια εποχικά καταστήματα.

«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε ο κ. Δερμιτζάκης. svg%3E

Προβληματισμός για τον ρυθμό θανάτων ανά κρούσματα – Lockdown και πριν τον εμβολιασμό

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.

Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι πρώτα ένα δυνατό Lockdown πριν τον εμβολιασμό θα ήταν το ιδανικό, όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα. «Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» επανέλαβε, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments