Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 7/12: Παράταση των μέτρων μέχρι 7 Ιανουαρίου – Ανησυχία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα 7/12: Παράταση των μέτρων μέχρι 7 Ιανουαρίου – Ανησυχία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Κρούσματα σήμερα 7/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί να έπεσαν στα 904 χθες, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ υφίσταται αφού υπάρχουν 600 διασωληνωμένοι - Ανησυχία για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Τα μέτρα που παρατάθηκαν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου - Η άποψη των ειδικών για το άνοιγμα - Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό.

Τα νούμερα από τα κρούσματα του κορωνοϊού που συνεχίζουν να είναι αυξημένα, έστω κι αν χθες έπεσαν στα 904, δεν έδωσαν κανένα περιθώριο για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας κλειστά θα παραμείνουν ακόμα εστίαση, ψυχαγωγία και δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή), χιονοδρομικά κέντρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε αυτό που όλοι περίμεναν, ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση από νομό σε νομό.

Ανησυχία υπάρχει για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αφού χθες 6 Δεκεμβρίου ξανά νεκροί και διασωληνωμένοι παρέμεναν σε υψηλά νούμερα. 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα η μακάβρια λίστα των θυμάτων της Covid-19 να σπάσει το «φράγμα» των 3000, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς χθες ήταν 600. Τόσο οι νεκροί όσο και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά σε αυτά τα υψηλά επίπεδα όλες τις τελευταίες μέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανέφερε: «Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown». Τόνισε ότι «και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή».

Σημείωσε ότι είναι πιο αργή απ’ όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid 19».

Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Νωρίτερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε πει: «Νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου». svg%3E

Ίσως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει εδώ και μέρες ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά κι ότι θα τα περάσουμε το πολύ με άλλη μια οικογένεια μαζί. Σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε άφησε ένα παράθυρο να χαλαρώσουν τα μέτρα την παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι στην ελληνική κοινωνία αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Να περάσουμε τις γιορτές μαζί με τις οικογένειές μας ή άλλη μία οικογένεια ή μέχρι 9 άτομα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή διαδικτυακή ενημέρωση.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες για το τι ακριβώς θα ισχύσει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι τι θα γίνει μετά τις 9 το βράδυ εκείνων των ημερών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παρά μόνο για λόγους εργασίας, έκτακτου προβλήματος υγείας και για μικρή βόλτα με το κατοικίδιο μας γύρω από το σπίτι μας.

Θεωρείται σίγουρο ότι αν επιτραπεί να γίνουν μετακινήσεις σε άλλο σπίτι, τότε με κάποιον τρόπο θα δοθεί άδεια για να επιστρέψουν οι επισκέπτες στα σπίτια τους, για παράδειγμα μετά τα μεσάνυχτα όπως συνηθίζεται την Πρωτοχρονιά. svg%3E

Ανοιχτά από σήμερα τα εποχικά καταστήματα – Πώς θα λειτουργήσουν

Ανοίγουν από σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα με τα εποχικά είδη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 7 Ιανουαρίου, με το ωράριο λειτουργίας τους να είναι από τις 7:00 το πρωί ως τις 8:30 το βράδυ. Πρόκειται για συνολικά 110 καταστήματα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους αφού έχουν στείλει τον κωδικό 2 στο 13033, όπως δηλαδή κάνουν για να μεταβούν και στο σουπερ μάρκετ.

Αυτοί οι ΚΑΔ ανοίγουν:

Όπως έχει ανακοινωθεί θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
  • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
  • Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021
  • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων. Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ). svg%3E

Τι άλλα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές:

  • Ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ.
  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ασανσέρ. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
  • Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021.

Οι προειδοποιήσεις Δερμιτζάκη και Μόσιαλου

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο καθηγητής. Θυμίζουμε ότι από σήμερα ανοίγουν κάποια εποχικά καταστήματα.

«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε ο κ. Δερμιτζάκης. svg%3E

Προβληματισμός για τον ρυθμό θανάτων ανά κρούσματα – Lockdown και πριν τον εμβολιασμό

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.

Ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι πρώτα ένα δυνατό Lockdown πριν τον εμβολιασμό θα ήταν το ιδανικό, όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα. «Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» επανέλαβε, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με τα εμβόλια απέναντι στον ιό.

«Το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα«, σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ3, «Κάθε Μέρα Ελλάδα».

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του αυτή τη στιγμή, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. «Εάν ανοίξουν τα πάντα ταυτόχρονα, δεν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας, καθώς αν και έχει σταθεροποιηθεί κάπως ο αριθμός των κρουσμάτων, δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ αλλά και ο αριθμός των θανάτων», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Με τους εμβολιασμούς που αρχίζουν στις αρχές του 2021 στην Ελλάδα, θα δούμε κάποια βελτίωση στην πορεία της επιδημίας, ανέφερε ακόμα οκαθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και η κανονικότητα στις ζωές μας θα επανέλθει σταδιακά.

Επισήμανε ότι δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά, διότι, αφενός, δεν έχουν μπει στις κλινικές δοκιμές, αφετέρου αντέχουν στη νόσο, με την θνητότητα στα κάτω των 10 ετών να προσεγγίζει το 0, ενώ είναι ελάχιστη για τα παιδιά, ηλικίας 10-18 ετών.

Δεν υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna

Το εμβόλιο, τόνισε, δεν θα χορηγηθεί ούτε στις εγκύους, διότι επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές. Για την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι, μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα, θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς που αρχίζουν τώρα στη Βρετανία, ενώ, σε ό, τι αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ήδη τα έχουν λάβει πάνω από 40.000 εθελοντές και δεν υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μόσιαλος είχε κάνει και ανάρτηση στο Facebook για τα εμβόλια και τις εγκύους. «Δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη», είχε αναφέρει. Θυμηθείτε την ανάρτησή του εδώ.

Η άποψη της Αθηνάς Λινού για τον εμβολιασμό

Στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και στην αποτελεσματικότητα αυτού αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. «Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90%-95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, η κ. Λινού υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα.

«Οι σοβαρές παρενέργειες, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δύο πρώτους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «μέχρι τους 3 μήνες δεν έχει παρενέργειες και υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο». Ακόμη, επανέλαβεότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παραγάγουν αντισώματα».

Πώς μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός;

«Αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο είναι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Έχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός», πρότεινε η καθηγήτρια.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι, υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments