Ελλάδα

Λινού για εμβόλιο: «Είναι αποτελεσματικό, δεν έχει παρενέργειες»

Λινού για εμβόλιο: «Είναι αποτελεσματικό, δεν έχει παρενέργειες»
Λινού για εμβόλιο: Στο πόσο αποτελεσματικό είναι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Τι πρότεινε για τη διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Λινού για εμβόλιο: Στο πόσο αποτελεσματικό είναι το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Τι πρότεινε για τη διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και στην αποτελεσματικότητα αυτού αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. «Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90%-95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, η κ. Λινού υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα.

«Οι σοβαρές παρενέργειες, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δύο πρώτους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «μέχρι τους 3 μήνες δεν έχει παρενέργειες και υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο». Ακόμη, επανέλαβεότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παραγάγουν αντισώματα».

Πώς μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός;

«Αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο είναι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Έχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός», πρότεινε η καθηγήτρια.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι, υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Την ίδια ώρα, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι αν δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αυτό θα σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, καθώς είναι εξαιρετικά αυστηρές οι διαδικασίες. Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδας», επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments