Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 8/12: Σταθερά στα ύψη νεκροί και διασωληνωμένοι – Οι εξελίξεις με τα εμβόλια

Κρούσματα σήμερα 8/12: Σταθερά στα ύψη νεκροί και διασωληνωμένοι – Οι εξελίξεις με τα εμβόλια
Κρούσματα σήμερα 8/12: Στα 1251 ήταν τα κρούσματα τη Δευτέρα - Τα νούμερα των θυμάτων του κορωνοϊού και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ παραμένουν πολύ υψηλά - Τι θα γίνει με τις γιορτές, το «παραθυράκι» Πέτσα - Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα σημερινά κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, η αγωνία είναι και πάλι μεγάλη. Χθες (7/12) ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι είχαμε 1251 κρούσματα (το νούμερο ανέβηκε και πάλι πάνω από τα χίλια), ενώ οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους ήταν 89. Τρομακτική σταθερότητα παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ήταν «καρφωμένος» στους 600.

Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να είναι ισχυρότατη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ όλοι, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη, τονίζουν ότι χρειάζεται να κάνουμε υπομονή μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να πιάσουμε το 60-70% ανοσία στον πληθυσμό. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Σίγουρα θα χρειαστούν μήνες, αν όντως ο εμβολιασμός ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Γι’ αυτό τον λόγο, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «κλειστά», ενώ αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τη μεριά της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει μια μικρή χαλάρωση στα μέτρα παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το «παραθυράκι» που άφησε ο Στέλιος Πέτσας για τις μέρες των γιορτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε νέες του δηλώσεις, έδωσε κάποιες περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι θα μπορούμε να πηγαίνουμε από δήμο σε δήμο για τα ψώνια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε νομό με κάποιες εξαιρέσεις.

Συν τοις άλλοις, προανήγγειλε προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας και δεν απέκλεισε ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Μέχρι την Παρασκευή αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τα κομμωτήρια και για το αν θα είναι κλειστές ή όχι οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα έρχονται μια μέρα αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έως τις 7 Ιανουαρίου θα μείνουν κλειστά τα σχολεία και η εστίαση, θα παραμείνει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00 με 05:00) και δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως οι οριστικές αποφάσεις για λιανεμπόριο, εκκλησίες, κομμωτήρια και μετακινήσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε sms – Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι η μετακίνηση με sms θα ισχύει και αφού ανοίξει το λιανεμπόριο. Θα γίνεται με ανάλογο κωδικό (δεν διευκρίνισε με ποιον) και θα επιτρέπονται τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Η μετακίνηση από έναν δήμο σε έναν άλλο θα επιτρέπεται, αλλά δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό. Άρα, οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες απαγορεύονται κυρίως για όσους έχουν εξοχικά. Θα εξαιρεθούν όσοι εργάζονται σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ανέφερε ότι σε σχέση με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα ξεκινάει από τις 21:00. Δεν αποκλείεται η διεύρυνση να ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, μάλλον από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Σε σχέση τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Όταν ρωτήθηκε για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρνήθηκε να απαντήσει, είπε όμως ότι, «μπορεί αυτό να ήταν επιλογή στην αρχή όμως είμαστε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα». svg%3E

Όσον αφορά την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσον αφορά τον εμβολιασμό μίλησε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε:  «Είμαστε στην τελική ευθεία για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού με το Υπουργείο Υγείας. Είναι μία πολύ σύνθεση άσκηση που έχει να κάνει με τον εμβολιασμό συνολικά του πληθυσμού. Ο βασικός τρόπος που θα ενημερώνεται ο κόσμος θα είναι ψηφιακός. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης».

Ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα», με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη, έδωσε και περισσότερες διευκρινίσεις για το σχέδιο του υπουργείου.

850.000 πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Θα απαντάει χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι. Στην πρώτη περίπτωση θα πηγαίνει στο ραντεβού την ημέρα και την ώρα στο κέντρο εμβολιασμού και στη δεύτερη ψάχνουμε τον τρόπο αν θέλει – γιατί είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός – με ποιο τρόπο θα ζητά νέο ραντεβού έτσι ώστε να κάνει το εμβόλιο.

Παρόμοιος θα είναι και ο τρόπος μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ηλικία του πολίτη, όπου οι μεγαλύτεροι θα δεχτούν πρώτα το σχετικό μήνυμα. Θα υπάρξουν και μη ψηφιακά μέσα, γιατί δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας τις σχετικές ψηφιακές δεξιότητες αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα από ένα τηλεφωνικό κέντρο. svg%3E

Θα υπάρχουν και μη ψηφιακά μέσα

Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Θα υπάρχουν για τους υπόλοιπους και μη ψηφιακά μέσα. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση συνολικά. Θα υπάρξουν έξι βασικές αποθήκες στη χώρα, οι οποίες θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα εμβολιασμού. Θα σχεδιαστεί σωστά, απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του. Θα είμαστε έτοιμοι, μην έχετε αμφιβολία. Απλά πρέπει να σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες.

Για τα SMS στο 13033

Το 13033 είναι ένα εργαλείο που βοήθησε τους πολίτες και το κράτος για να παρακολουθήσουν πως τηρούνται τα μέτρα. Ουσιαστικά αντικαθιστά το χαρτί. Δεν κρατάμε κανένα στοιχείο, δεν έχουμε κανένα στατιστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό θα βγούμε επιτέλους από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια και δεν θα χρειαστεί να βάλουμε περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, θα ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και θα προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Τι είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνεται στους πολίτες

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, έδωσε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι για μια ακόμα φορά τόνισε ότι αυτός πρόκειται να είναι προαιρετικός κι όχι υποχρεωτικός.

Η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μίλησε και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνεται στους πολίτες που θα κάνουν το εμβόλιο. Όπως έκανε γνωστό, το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται, ήδη σήμερα συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο “πιστοποιητικό εμβολιασμού”».

Για το αν το πιστοποιητικό θα αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση», τόνισε.

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

svg%3E

Στο κομβικό ερώτημα πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα, απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πάρει την απόφαση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο θα γίνει και με άλλα εμβόλια στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγησε ότι από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση και αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο, θεωρητικά πλήρη ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Άρα μεσολαβούν πολλοί μήνες, τόνισε, ανάμεσε σε άλλα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. svg%3E

Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα

Σε σχέση με τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA, έπειτα έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας όπου καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης, δηλαδή πού θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες και οι ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

Έτοιμος ο ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ είναι έτοιμος, υποστήριξε ο κ. Φιλίππου. «Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης».

Θα υπάρξουν κι άλλα εμβόλια εκτός από της Pfizer

Για το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα το εμβόλιο, ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διάθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ  ανέφερε πως σε αυτήν την διαδικασία εμβολιασμού ο ΕΟΦ δεν είναι μόνος του και πως είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση που απαιτεί την συνεργασία πολλών και ότι γίνεται βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας έτσι ώστε να γίνουν όλα σωστά και ομαλά.

Για το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γι’ αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει. «O EMA είναι ένας σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».

Σε σχέση με την έγκριση που δόθηκε νωρίτερα στην Βρετανία είπε πως κάθε οργανισμός φαρμάκων ακολουθεί τα δικά του κριτήρια και ότι ο ελληνικός οργανισμός ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά κριτήρια που μέχρι τώρα δεν τους έχουν διαψεύσει.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ

Τέλη Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την Ευρώπη

Για την πορεία παραγωγής του εμβολίου μίλησε ο Ουγκούρ Σαχίν σε συνέντευξή του, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρία αναφορικά με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή του. Ο ίδιος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Γιατί δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί

Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.

Τόσο αυτός όσο και οι υπάλληλοί του θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Τηρούμε και εμείς τις οδηγίες οι οποίες προβλέπονται για τις ομάδες ατόμων για τις οποίες προορίζεται πρώτα το εμβόλιο, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για τον εαυτό μας. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, να εμβολιάσουμε τους εργαζόμενους γιατί κάνουν συστημικά σημαντική δουλειά, τότε φυσικά θα το κάναμε πολύ γρήγορα και πολύ ευχαρίστως». svg%3E

Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες».

Ο Σαχίν εκτιμά ότι θα υπάρξει «έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να εγκριθούν εμβόλια και άλλων εταιρειών. Υποθέτω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου και ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων, περίπου το 60-70% του πληθυσμού, θα αποκτήσει ανοσία», είπε.

Οι δυσκολίες στην παραγωγή

Σχολιάζοντας τέλος τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή του εμβολίου, ο Σαχίν είπε: «Ανακοινώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον αρχικό μας στόχο για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για φέτος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν αργότερα. Υπήρχαν επίσης προβλήματα ποιότητας με τις πρώτες ύλες. Αυτά έπρεπε να επιλυθούν. Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε.

Στη Βρετανία ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments