Διεθνή

Βρετανία κορωνοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός σε πάνω από 1.000 σημεία

Βρετανία κορωνοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός σε πάνω από 1.000 σημεία
Βρετανία κορωνοϊός: Στην Βρετανία η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως «V day» (ημέρα της νίκης). Έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστορική ημέρα η σημερινή για τη Βρετανία και τον πλανήτη, καθώς η χώρα του Μπόρις Τζόνσον ξεκινά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στους πολίτες. Με πάνω από 61.000 νεκρούς είναι πρώτη που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, την ώρα που και η Ρωσία έχει αρχίσει να χορηγεί και αυτή το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Αντίστροφα για τον εμβολιασμό μετρούν και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Στην Βρετανία η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως «V day» (ημέρα της νίκης) και είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που δέχεται έντονη κριτική ότι βιάστηκε να εγκριθεί το φάρμακο και να διοχετευτεί στην αγορά της χώρας. Συνολικά 50 νοσοκομειακά κέντρα περιμένουν τους ασθενείς, ενώ και ο στρατός είναι επί ποδός για να τηρηθούν όλα τα μέτρα και να εμβολιαστούν οι πολίτες. Η Βρετανία έχει παραλάβει τις πρώτες 800.000 δόσεις, ενώ συνολικά θα υπάρχουν πάνω από 1.000 σημεία που θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται σήμερα επίσης στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ανάμεσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν, φέρεται να είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο κιθαρίστας των Rolling Stones Ρόνι Γουντ κ.α. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο και τον Ιανουάριο να γίνει η κατανομή του στις χώρες.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ακόμη και την Παρασκευή. Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, FDA, αναμένεται να δώσει έγκριση στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό ακόμη και την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει πως μετά από 24 ώρες μπορεί να αρχίσει η διανομή του εμβολίου.

Το FDA αναμένεται, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Pfizer για κατεπείγουσα αδειοδότηση και αν δώσει έγκριση, τότε και οι Αμερικανοί πολίτες θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Αυτό ωστόσο είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς μέλος του FDA τόνισε στην εκπομπή «Weekend today» πως αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments