Ελλάδα

Λαγός ασυλία: Ξεκινούν οι διαδικασίες άρσης στο Ευρωκοινοβούλιο

Λαγός ασυλία: Ξεκινούν οι διαδικασίες άρσης στο Ευρωκοινοβούλιο
Λαγός ασυλία: Ξεκινάνε οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση χρυσαυγίτη. Ποια ευρωβουλευτής έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ξεκινάνε οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού δύο μήνες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και είναι ακόμα άγνωστο το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να οδηγηθεί στην φυλακή. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τον Γιάννη Λαγό που είναι νόμιμα εκτός φυλακής, καθώς είναι ευρωβουλευτής, της σύλληψης διαφεύγει ακόμα ο Χρήστος Παππάς, υπαρχηγός της οργάνωσης.

Η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο

Με τον ορισμό του εισηγητή, ξεκίνησε στο Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία άρσης ασυλίας για τον πρώην χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό, που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και βρίσκεται εκτός φυλακής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε εισηγητή για την υπόθεση της άρσης ασυλίας Λαγού και συγκεκριμένα την ευρωβουλευτή της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE) Μανόν Ομπρί, μέλος της επιτροπής JURI.

Την εισηγήτρια διόρισε η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) και το αντικείμενο της θα είναι να εισηγηθεί στην επιτροπή το αν πρέπει να αρθεί η ασυλία του πρώην χρυσαυγίτη Λαγού ή όχι, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Ωστόσο προς το παρόν η εισηγήτρια δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πηγή του ΕΚ έλεγε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι “σε πρώτη φάση, πρέπει να μεταφραστούν τα έγγραφα που έχουν αποστείλει οι ελληνικές Αρχές σε όλες τις γλώσσες και να δοθούν στα μέλη της επιτροπής”, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρώτη παρουσίαση της πρότασης και μία ακρόαση. Όταν η JURΙ εγκρίνει την πρόταση της εισηγήτριας, θα την αποστείλει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, προς ψήφιση.

100.000 ευρώ ζητάει ο Λαγός για την τιμή, την υπόληψη, και το «τεκμήριο αθωότητας»

Ο Γιάννης Λαγός δεν φαίνεται να πτοείται από την καταδικαστική απόφαση και ζητάει ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ο λόγος της αγωγής εδράζεται σε δήλωση που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ημέρα έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Λαγός επικαλείται ότι η κυρία Σακελλαρόπουλου προσέβαλε το τεκμήριο της αθωότητας του, την προσωπικότητά του, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του και τις δηλώσεις της επηρέασε το Εφετείο στο οποίο θα εκδικαστεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στο δικόγραφο της αγωγής του ο Γιάννης Λαγός χαρακτηρίζει «ανιστόρητη» τη δήλωση της κυρίας Σακελλαρόπουλου και αναφέρει πως η χώρα δεν έχει «μακρά δημοκρατική παράδοση».

Επιπλέον, αναφέρει πως η δήλωση της κυρίας Σακελλαρόπουλου τον θίγει διότι τον χαρακτηρίζει «αντιδημοκράτη». Δεν παραλείπει δε να προβεί σε αναφορές όπως «ο εθνικισμός δεν ηττάται στα δικαστήρια» και να κάνει λόγο ακόμα μία φορά για «πολιτική δίωξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments